Симфониета-Враца, солисти и хор представят във Враца „Кармина Бурана“

Сценичната кантата от Карл Орф „Кармина Бурана“ за солисти, хор и оркестър ще бъде изпълнена във Враца в края на седмицата, съобщиха от Симфониета-Враца. Това е един от акцентите в програмата на Симфониетата за този полусезон, обяви при представянето ѝ в Националния пресклуб на БТА във Враца директорът Христо Павлов. По думите му стремежът е поне по веднъж на сезон да има подобно произведение, изискващо колаборация с хор и солисти. В „Кармина Бурана“ освен врачанската симфониета ще участват и Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен с диригент Анелия Дечева и Детски оперен хор – София с ръководител Таня Радева-Лазарова.
Солистите ще са тенорът Андрея Мирчев, познат на врачанската публика, Илия Йорданов – баритон, с когото врачанският оркестър ще работи за първи път, и една от най-големите звезди на Букурещката опера  – Кристина Олтеан, гостувала вече във Враца. Диригент ще е маестро Иван Илиев.
Впечатляващата творба ще събере на една сцена оперните солисти, хоровете и оркестъра в залата на Драматично-куклен театър Враца, на 5 юли.
От Симфониета-Враца припомнят, че творбата е създадена върху текстове от средновековен ръкописен сборник, носещ същото име, открит в началото на XIX век в манастира Бенедиктбойерн в Бавария. Поетичните текстове в него са създадени от странстващи студенти, клирици, предназначени са за развлечение и са на най-различни теми. Композиторът бил особено впечатлен от рисунката с Колелото на Фортуна – римската богиня на съдбата, която може да променя житейския ход. Първото стихотворение – „О, Фортуна, ти променлива си като луната…“ става поетична основа на първия хор (Пролог). Сценичната кантата освен Пролог, съдържа и три картини в 25 номера, които обхващат вечните теми на човешкото битие с неговите превратности, припомнят от оркестъра.  
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари