Симфониетата в Шумен ще изнесе концерт с най-награждавания български млад пианист Ивайло Василев под диригентската палка на Павел Златаров

Павел Златаров – концертмайстор на Софийска филхармония и един от най-изявените представители на българската цигулкова школа, заедно с най-награждавания български млад пианист Ивайло Василев, ще изнесат общ концерт със Симфониетата в Шумен в залата “Проф. Венета Вичева” на 6 юни, съобщиха от симфоничния оркестър в града. 
Оттам припомнят, че неотдавна двамата се завърнаха от турне в САЩ, по време на което посетиха 30 града и уточняват, че „на концерта утре Павел Златаров ще застане на диригентския подиум, а Ивайло Василев ще “възроди” Петия концерт от Бетовен, с който обра овациите на публиката зад океана“. Програмата включва още Втора симфония от същия композитор. 
Не е необичайно концертмайсторите да проявят интерес към дирижирането. Този интерес не подминава Павел Златаров и през 2003 година започва обучението си по диригентско майсторство. Взима уроци при проф. Васил Казанджиев. Една година по-късно се включва в програмата за дистанционно обучение на Борда на Кралските музикални колежи-Лондон (ABRSM) и през 2008г. защитава с отличие магистърска степен по дирижиране FRSM (Fellowship of Royal Schools of Music). Златаров дирижира с голям успех водещи симфонични и камерни състави като Софийската филхармония, Плевенската филхармония, Симфониета „София“, AGBU Sofia Chamber Orchestra, Президентски камерен оркестър на Киргизстан. Той е редовен гост-диригент на образователните концерти на „Фортисимо Фамилия“ и Софийската филхармония, пишат за Златаров от Симфониетата в Шумен. 
Ивайло Василев е 16-годишен младеж с над 30 награди от международни конкурси в страната и чужбина. Той е ученик на проф. Борислава Танева и е финалист в едни от най-престижните конкурси и фестивали по света като Cliburn Junior Festival and Competition (2023), „Wunderkinder“ (Италия, 2018), „Astana Piano Passion“ (Казахстан, 2017), „Москва встречает друзей“ (Москва, 2019) и други. „Незабравима остава блестящата му победа в Международния конкурс „Щелкунчик“ (2018)“, отбелязват от симфоничния оркестър в Шумен. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари