Симулационен център ще бъде изграден в Тракийски университет – Стара Загора

Симулационен център ще бъде изграден в Тракийски университет – Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение. Това е обсъдено по време на посещение на ректора на старозагорския ВУЗ  проф. Добри Ярков в Бернския интердисциплинарен ветеринарен симулационен център.
По време на визитата проф. Ярков е провел разговори с директора на симулационния център проф. Кай Шнабел. Двамата са обсъдили иновациите в областта на симулационното обучение и тяхното значение в съвременното обучение по медицина, ветеринарна медицина и фармация.
„Проучвания на водещи университети доказват, че симулационното обучение е по-ефективно в практическото, тъй като симулационната ситуация позволява устойчиво повишаване на уменията, симулиране на голям брой клинични случаи, които невинаги са налични в реална среда“, смята проф. Кай Шнабел. 
В посещението в Швейцария участие е взел главният мениджър и директор на Ветеринарния симулационанен център, който в момента съществува към висшето учебно заведение, д-р Здравко Тодоров. Той и ректорът имали възможността да се запознаят с различни програми в областта на образната диагностика, умения за комуникация в медицината, ветеринарната медицина и фармацията. Старозагорските учени са наблюдавали демонстрации на симулатори, които се използват в обучението на студентите.
Проф. Шнабел е изразил пълна подкрепа при изграждането на симулационен център в Тракийски университет – Стара Загора, където е планирано да пристигне на работно посещение през есента.
Припомняме, че с индикативен бюджет от 19,5 милиона лева е проектната идея за обособяване на  Академичен център за продължаващо обучение със симулационен център – Тракийски университет Стара Загора като част от концепцията за интегрирани териториални инвестиции „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“. Целта е да бъде осигурена мултифункционална учебна база за обучение на лекари и специалисти по здравни грижи (лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, кинезитерапевти, рентгенови лаборанти) за нуждите на педиатричната помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари