Синът на Дора Бонева, Владимир Левчев: Стилът на майка ми не се промени през годините

Ретроспективна изложба с творчеството на художника Дора Бонева, родена в Габрово, беше открита тази вечер в Художествена галерия „Христо Цокев“ в града. Експозицията е наречена „Два автопортрета и други спомени“ и ще може да бъде видяна до 14 юни. 
„Като гледам творбите на майка ми откакто бях дете до сега, стилът ѝ не се промени. Нейното рисуване е реалистично, модерно. Още от 60-те години като погледне човек една нейна картина може да прецени от кой период е. Стилът на майка ми е изключително мощен, не се е променил и винаги звучи модерно, въпреки, че тя е реалист художник“, каза по време на откриването синът на художничката – доц. Владимир Левчев. 
„Дора Бонева е художник, който още от своята първа самостоятелна изложба през 1969 г. заявява своята отдаденост на портретния жанр. Настоящата изложба представя многообразие от образи, похвати и формати. Многообразие,  което същевременно звучи цялостно благодарение на лекотата, с която авторката изгражда тези одухотворени и вглъбени образи. Дора Бонева следва нишката на своя живот с тихата упоритост и увереност на творец, изцяло отдаден на живописта, на човек – искрен, емоционален и някак по женски съчетаващ сила и нежност. Нейните творби сякаш запечатват това и днес ни казват „Това съм аз – Дора!““, каза по време на събитието д-р Нели Недева от Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово.
Дъщерята на Дора Бонева – Марта Левчева, посочи, че изложбата е реализирана благодарение на екипа на Художествена галерия „Христо Цокев“ Габрово. Назад в рода на Дора Бонева няма художници. Първата картина подредена в изложбата е верандата на къщата в квартал „Баждар“, в която Дора Бонева е израснала. 
Марта Левчева, цитира бащата на Дора Бонева, който през 1941 г., пише, че тя е общата радост за всички, даровита е и на четири години и половина рисува прекрасно. За нея може да се каже всичко хубаво, допълва той. Художникът Цанко Василев нарича Дора Бонева – гениално дете.   
Дора Бонева е родена на 11 април 1936 г. в Габрово и завършва Художествената академия в София, където учи живопис в класа на академик Дечко Узунов. Участва във всички общи национални изложби и в редица български представяния в чужбина. Получавала е награди за свои творби от Съюза на българските художници, от Софийска община, от културния институт „Солензара“ в Париж, сребърен медал от френската Академия за изящни изкуства и др. От 1981 г. е член-кореспондент на Европейската академия за наука, изкуство и култура със седалище в Париж. През 1989, 1990 и 1993 г. участва в Есенния салон в Париж. Избрана е като гостуващ художник за сезона 1994-1995 г. от „Грифис арт център“ в Ню Лондон, Кънектикът , САЩ. От 1996 г. е член на борда на „Грифис арт център“. От 2008 г. е член на академия „Орфей“. Нейни картини има в сградата на ЮНЕСКО в Париж, в много галерии и частни колекции в България, Англия, Франция, Италия, Холандия, Германия, Русия, Гърция, Япония, Израел, Латинска Америка и САЩ, информират още от галерия „Христо Цокев“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари