НачалоСвятСитуацията около Запорожката АЕЦ: спрете игрите с огъня, настоява МКЧК

Ситуацията около Запорожката АЕЦ: спрете игрите с огъня, настоява МКЧК

Международният комитет на Червения кръст призова днес за спиране на всички военни действия в околностите на украинса Запорожка АЕЦ, окупирана от руските войски, и предупреди, че евентуална атака ще доведе до , предаде Франс прес.

„Крайно време е да спрат игрите с огъня и да се вземат конкретни мерки за защита на този и други подобни обекти от всякакви военни операции“, заяви пред журналисти в Киев генералният директор на МКЧК Робърт Мардини.

Междувременно днес се очаква екипът на Международната агенция за атомна енергия да пристигне в централата.

обвини днес руската армия, че обстрелва сектора, а Москва заяви, че Киев е изпратил там отряд „саботьори“, който да се опита да поеме контрол върху АЕЦ.

„И най-малката грешка в изчисленията може да предизвика опустошения, за които ще съжаляваме десетилетия наред“, предупреди Мардини. Залогът е огромен – затова очакваното посещение на мисия от МААЕ в централата вдъхва надежди, каза той. „Когато опасни обекти се превръщат в бой ни полета, последиците за милиони хора и за околната среда може да бъдат катастрофални и да траят много години“, изтъкна ръководителят на МКЧК. В случай че изтече радиация, ще е трудно и дори невъзможно да се осигури хуманитарна помощ, добави той.

МААЕ се стреми да установи постоянна мисия в Запорожката АЕЦ, за да се избегне ядрена катастрофа, посочи шефът на агенцията Рафаел Гроси, който води експертите, пътуващи към централата.

Източник: Франс прес

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО