НачалоСвятСкандал в Австралия: правителство в сянка е ръководило тайно страната

Скандал в Австралия: правителство в сянка е ръководило тайно страната

Разкритията, че бившият министър-председател на Австралия тайно се е назначил на няколко министерски поста по време на пандемията, предизвикаха политическа днес, а неговият наследник обеща бързо разследване.

Премиерът Антъни Албанезе обвини Скот Морисън в „секретна дейност“, след о стана ясно, че бившият лидер се е превърнал в министър на здравеопазването, финансите и ресурсите, наред с други постове, без да информира колегите си, парламента или избирателите. Описвайки действията на Морисън като „необичайни и безпрецедентни“, Албанезе заяви, че е потърсил правен съвет от главния адвокат и ще бъде информиран по-късно днес.

„Това е нещо като секретна дейност, която бихме охулили, ако беше в недемократична държава“, каза Албанезе. „Скот Морисън е управлявал правителство в сянка“.

В някои случаи Морисън е равил себе си екоминистър, без да уведоми членовете на кабинета, които вече е назначил на тези постове.

Скандалът хвърли светлина върху непрозрачния характер на вземането на решения в австралийското правителство и повдигна въпроса за необходимостта от по-строги демократични гаранции.

Все още не е ясно колко длъжности е заемал Морисън, но местните съобщиха, че той е поел ресора „ресурси“ и е използвал властта си, за да прекрати значителен газов край бреговете на Сидни.

Консервативната коалиция на Морисън изгуби властта на изборите през май, слагайки край на почти десетилетното дясноцентристко управление в страната.

В Австралия избраните политици се определят от министър-председателя, преди да положат на официална церемония, която обикновено се излъчва публично.

Експертът по конституционно право Ан Туомей определи твърденията като „странни“ и заяви, че те повдигат възможни правни предизвикателства към някои от решенията на предишното правителство.

„Тайната, свързана с това, е просто странна. Искам да кажа, че просто се чудиш какво не е наред с тези хора, щом трябва да правят всичко тайно“, каза тя. „Това е просто крайно неуместно. Живеем в демократична държава, което изисква прозрачност.“

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО