НачалоСвятСкандал в Полша: "Кой ли обича деца, създадени по този начин?"

Скандал в Полша: „Кой ли обича деца, създадени по този начин?“

Учениците в Полша вече ще изучават предмета “История и настояще”. Единственият до момента учебник по дисциплината обаче предизвика сериозни полемики по време на лятната ваканция – до такава степен, че се наложи издателствата да изтрият пасажи от него.

Спорни текстове за инвитро и правата на ЛГБТИ общността

Те включват темата за оплождане „в епруветка“. Управляващата в Полша партия “Право и справедливост” (ПиС) отхвърля изкуственото оплождане „инвитро“. В книгата е зададен въпросът: „Кой ли пък обича деца, създадени по този начин?“.

По повод социалните вълнения от 1968 година се казва, че тогава за пръв път е бил издигнат призивът хомосексуалните да бъдат законодателно приравнени с “нормалните семейства”. „Учебникът е дотолкова препълнен с идеологическо ържание, че ако го изрежем, от него ще остане само корицата”, коментира Катаржина Любнауер от дяснолибералната опозиционна “Гражданска платформа”.

Мество градове и общини, които се управляват от представители на ота, призоваха учителите да не използват учебника заради неговата тенденциозност и близост до политичеса идеология на ПиС, някои дори настояват за забраната му. В но писмо кметът на Вроцлав Яцек Сутрик припомня, че авторът на книгата Войчех Рошковски някога е бил интелектуален авторитет за много поляци, но „сега професор Рошковски се отдалечава от фактите – защо?“.

Образователният министър: “Нищо не може да се рави”

„Това не е учебник в общоприетия смисъл, защото е претоварен с информация, която едно 15-годишно дете не може да възприеме“, казва историкът Анджей Фришке. Според него помагалото съдържа твърде много подробности, твърде много лични мнения на автора, които са извън темата. “Един учебник трябва да бъде разбираем и добре структуриран, да включва карти и графики, точни въпроси, на които учениците да могат да намерят отговор, но в този случай не е така”, добавя той.

Министърът на то на Полша Пшемислав Чарнек, заклет противник на движението на сексуалните малцинства за равноправие, обяви война на „идеологизирането на училищата“ – но най-вече на идеите, защитавани от ЛТИ общността. По отношение на спорното помагало той каза, че във всеки учебник имало по нещо, което не му допада, включително и в учебника по „История и настояще“. Имало и много учебници по история, които той смятал за „неприемливи на места“, но въпреки това са одобрени – „и нищо не може да се направи“.

та в също се отразява на учебния процес в Полша

Учебният план за 8 и 9 клас в Полша ще претърпи и допълнителни промени, които са свързани с войната в Украйна. Те за момента не предизвикват подобни полемики.

„Обучението по безопасност“ се допълва от „тренировки по отбрана“. По този предмет младите поляци ще се обучават как да се държат в случай на война, включително и как да стрелят с оръжие – първо теоретично, а след това и в практически занимания.

Автор: Ян Палокат

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО