НачалоСвятСкъпотия, препълнени болници, стачки: Великобритания в криза

Скъпотия, препълнени болници, стачки: Великобритания в криза

Великобритания има най-висоа инфлация сред седемте най-развити индустриални държави. През юли тя достигна 10,1 процента – най-високото ниво от 40 години насам. Според прогнозите поскъпването може да надхвърли 20 процента. Лейбъристката опозиция говори за извънредно положение. Управителят на Bank of England Андрю Бейли предупреди, че страната може да изпадне в най-дългата рецесия от времето на глобалната финансова криза насам.

Новото правителство ще трябва да раздаде голямо количество пари, за да не рискува разклащане на социалния мир. Мъдрите съвети за домакини, които раздава отиващият си министър-председател Борис Джонсън – ример да се инвестират 20 лири в нова, по-бързо загряваща кана за чай, за да се спестят десет лири годишно от разходите за енергия, бяха възприети в социалните мрежи като потвърждение на това колко малко правителството разбира сериозността на ситуацията.

Сметките за и газ изправят британците до стената

Според едно актуално проучване ръстът в те на газа и електричеството вече са изправили около половината население на Великобритания до ръба на финансовите им възможности. 45 процента от анкетираните казват, че не могат да си позволяват да плащат тавана на разходите за енергия, който ще важи от октомври – около 4100 евро годишно. Около 20 процента признават, че вече се хранят по-оскъдно.

Пред БиБиСи експертът по защита на потребителите Мартин Луис обясни, че този таван на разходите за енергия представлява 37 процента от държавната пенсия, а хората на социални помощи трябва да отделят дори по-голяма част от та, с които разполагат. Всяване на паника? Луис отхвърля обвиненията. “Казвам: Това е , просто защото тя наистина е такава. Непосилно е.”

И докато инфлацията и цените растат, те не успяват да наваксат поскъпването, твърдят синдикатите. Великобритания я очаква есен на стачките. От месеци се водят спорове в различни сектори. За “адекватно заплащане – и то сега” настояват служителите на пристанището във Феликстоу. Подобни искания имат и събирачите на смет в Единбург, където камарите с отпадъци се трупат от седмици. Пощите многократно спираха работа, а страната е парализирана за дни заради стачки в железопътния транспорт.

Стачки и недоволства в редица сектори

Тази седмица стачкуват и служебните защитници в а. Особено новопостъпилите получават толкова ниско заплащане, че едва могат се издържат, обяснява съсловната организация. В резултат от това хиляди дела вероятно ще бъдат допълнително забавени. Още през април натрупаните съдебни дела бяха около 60 000. Междувременно здравните работници, учителските синдикати, държавните служители и шофьорите на автобуси обсъждат дали и те да започнат стачни действия.

Особено тежко е положението в здравеопазването. Здравният министър Стийв Баркли наскоро беше наруган на улицата, докато даваше интервю. Причината е, че линейките са принудени да чакат с часове пред препълнените клиники, докато бъдат приети пациентите. “Хората умрат, а Вие не направихте нищо”, му заяви случайна минувачка. Не само при спешни случаи има опасни закъснения. В цялата страна почти седем милиона души чакат за т.нар. “неспешни” манипулации, като например операции на тазобедрена става. Бавят се и терапиите за лечение на рак. Освен това илипсват 100 000 медицински сестри в болниците и повече от 4000 общопрактикуващи лекари – включително и в резултат от Брекзита.

Списъкът с проблемите е безкраен

И това са само част от вътрешнополитическите предизвикателства, пред които е изправено новото правителство. Нужни са спешни инфраструктурни мерки в страната, която буквално се срина по време на горещините през юли. Нужни са освен това инвестиции в енергия, щадяща климата, мерки срещу недостига на жилища и повишената престъпност. Великобритания трябва да намери и отговор на проблема с нарастващия брой бежанци през Ламанша, да подобри възможностите за и да се опита да изравни условията на живот в различните части на страната.

Външнополитически Великобритания е на първа линия сред най-големите съюзници на и предоставя пари и оръжия на Киев, които също трябва да бъдат финансирани. Що се отнася до тлеещия спор с Европейския съюз за нерешените въпроси около Брекзит, правителството трябва да реши дали в сегашната ситуация може да рискува и търговска война с Европейския съюз.

Автор: Габи Бизингер

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО