Скрининг за безплатно измерване на кръвното налягане се провежда в цялата страна

Скрининг за безплатно измерване на кръвното налягане се провежда в цялата страна по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май, съобщиха от Българската лига по хипертония (БЛХ). Инициативата е част от здравната кампания „Май месец за мерене“ на Международното дружество по хипертония. В България се организира за 18-а поредна година със съдействието на Български Червен кръст.
През май и юни месец манипулациите се извършват в 19 града. Допълнително информация за датата и часа на провеждане в съответното населено място може да бъде намерена на сайта на БЛХ.
Ще се проведе и скрининг за предсърдно мъждене. То представлява хронично прогресиращо заболяване, при което се нарушава сърдечната дейност с ускорен сърдечен ритъм.  Това е и най-честата форма на сърдечна аритмия, засягаща един на четири души над 40-годишна възраст, уточниха от БЛХ.
Целта на инициативата е да повиши вниманието към хората, засегнати от заболяването. С това се подчертава важността на измерването на кръвното налягане, както неговото идентифициране и намаляване при хора, нуждаещи се от интервенция, информираха от Асоциацията.
Тазгодишната здравна кампания е с надслов „Измерване, което спасява живот. Твоя“. В рамките на инициативата желаещите ще бъдат запознати с правилата за правилно измерване на кръвното налягане и ще имат възможността да споделят стойностите, измерени в домашни условия на сайта на БХЛ.
Към дейностите се включват и от Военномедицинска академия (ВМА), където ще се проведат безплатни консултации. Прегледите ще бъдат на 15 май, от 10:00 до 16:00 ч. в специално изграден пункт пред сградата на лечебното заведение. Не е необходимо предварително записване или направление от личен лекар, уточниха от ВМА.
Артериална хипертония – какво представлява заболяването
Артериалната хипертония представлява състояние, при което стойностите на кръвното налягане надвишават 140/90 mmHg (милиметър живачен стълб), информират от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Тези стойности се установяват трайно и са резултат на спазъм или стесняване на кръвоносните съдове.
Състоянието се среща предимно при възрастните, но е възможно да започне още от ранна детска възраст, подчертаха от здравната инспекция. Хипертонията е важна причина за сърдечен инфаркт и кръвоизливи в мозъка като чести усложнения, които могат да причинят смърт. Също може да предизвика бъбречна недостатъчност, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, хипертрофия на лява камера, както и сърдечна недостатъчност.
По информация на Националния център по обществено здраве и анализи, цитирана от СРЗИ, в световен мащаб артериалната хипертония засяга около 1,1 милиарда души. В повечето страни честотата на заболяването е между 15-25% при хора над 18-годишна възраст, като България е една от държавите с най-висок и нарастващ процент. Високата сърдечно-съдова смъртност у нас се свързва най-често с артериалната хипертония, която засяга около 40% от лица ма възраст между 25 и 64 години, и за лицата над 45 години – 50%.
Основни симптоми
Често срещани симптоми при високи стойности на артериална хипертония са главоболие, замайване, задъхване и силно сърцебиене. Замъгленото зрение, кръвотечението от носа и повръщането също могат да бъдат признак за повишено кръвно налягане.
Фактори за появата на артериална хипертония са недостатъчната физическа активност, нездравословното и небалансирано хранене, както тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол, посочиха от СРЗИ.
При откриване на тези признаци или съмнения, от здравната инспекция съветват да се потърси задължително лекарска помощ.
Профилактика
При лица с артериална хипертония се препоръчва да бъдат физически активни, като спортуват между 30-60 минути дневно. Необходимо е спазване на хранителен режим с консумация на плодове и зеленчуци и ограничаване от прием на животински мазнини, сол и алкохол. Сред препоръките са провеждането на редовни профилактични прегледи и прием на антихипертензивни медикаменти. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари