Скринингова кампания за остеопороза започна в област Кърджали

Рекламирай в beZpartien.bg

В рамките на настоящата седмица всяка една от общините в област Кърджали ще бъде включена в кампания по измерване на костната плътност и за определяне на личния риск от остеопороза. Това каза за БТА Росица Чилингирова от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).
Тя обясни, че кампанията е започнала с община Момчилград през вчерашния ден, а днес продължава в Кърджали и Черноочене. Само от началото на прегледите досега своята костна плътност са проверили повече от 70 желаещи на различна възраст и с различни професии, като сред тях има и мъже. 
Росица Чилингирова припомни, че това е втора за годината подобна кампания, като предходната е била през януари и се е провела само в рамките на Кърджали. „Необходимостта от настоящата кампания е продиктувана от желанието на много хора, които не успяха да се включат през януари“, обясни Чилингирова, като припомни и резултатите от януарската кампания, при която над 80 процента от прегледалите се бяха с установена остеопения или остеопороза.
От екипа, извършващ скрининга обясниха за БТА, че силно уязвими от заболяването и предхождащото го състояние са главно жените и то тези в менопауза, при които костната плътност значително намалява. А с напредване на годините след това състояние, сравнително бързо остеопенията преминава в остеопороза. За това съветват хората да се изследват и при установяване на остеопения да се консултират и да вземат мерки. 
От Регионалната здравна инспекция обясниха, че който не е успял да се включи в настоящата кампания, а желае, ще може да го направи през октомври, когато се очаква отново да има скрининг сред населението.
Оттам посочиха също, че според световната статистика, една от всеки две жени и един от всеки пет мъже над 50 г. възраст ще получи остеопорозна фрактура до края на своя живот в случай, че не се вземат навременни мерки, които освен лечение включват и промени в начина на живот, като прием на витамин D и диета, богата на калциеви храни, както и подходяща физическа активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *