След 10 години, ако отново ме поканят да отида на Антарктида, няма да се замисля и за миг, каза участникът в 22-рата експедиция Стоян Анадолиев

Ако днес, 10 години по-късно, ме поканят отново да посетя Антарктида, няма да се замисля и за миг, стига да имам тази възможност и тази покана, каза Стоян Анадолиев – гост в Националния пресклуб на БТА в Кърджали по време на представянето на новия брой на списание ЛИК „Българската наука на Антарктида“.
Списанието бе представено чрез онлайн връзка между 38 пресклуба на БТА, а модератор на срещата бе генералният директор на Агенцията Кирил Вълчев, който само преди месеци също посети Ледения континент.
Стоян Анадолиев е участник в 22-рата експедиция, осъществена през 2014 г. Получава поканата си да замине лично от проф. Пимпирев и то неочаквано – вследствие на гостуване на полярния учен за представянето на книгата „Антарктически дневници“ в Народно читалище „Обединение 1913“, на което Анадолиев е председател.
„И тогава не се замислих и приех веднага. А при посещението си от читалището направихме подарък на българската база – дигитални четци, които бяхме заредили с различна литература на различни автори, някои от които местни. Тогава на Ледения континент имаше само фонотека и нямаше интернет. А освен книгите, бяхме качили и няколко филма от Регионалния музей, посветени на Перперикон и на Татул“, спомня си Анадолиев. 
Разказва как пътуването му е било съпътствано с редица преживявания по земя, въздух и вода. По време на престоя си на българската база той развява и знамето на община Кърджали. Преживява и буря в момент, в който експедицията бива посетена от туристи. 
„Пасажерите помолиха да акостират, за да разгледат нашия параклис и докато половината все още не бяха успели да стигнат до него, се разрази бурята, която наложи да приютим туристите за по чаша чай в базата, докато отмине бурята. Такава буря в живота си не съм преживявал“, казва още той.
Той е убеден във важността на това България да е част от научната общност на Ледения континент, където по думите на самия проф. Христо Пимпирев при последното му посещение в Кърджали, страната ни е фактор и има уважението на доста по-големи икономики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари