Следваше да бъдем приети отдавна в сухопътен Шенген, коментира директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов

От професионален аспект сме готови за сухопътен Шенген. Следваше да бъдем приети отдавна, каза директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов в предаването „Денят започва“ по БНТ.
Той посочи, че миналата година, комисията, която е оценявала и проверявала готовността на страната ни, е дала отлична оценка. По думите му последвалото решение е било политическо заради ветото на една единствена държава – Австрия. Това вето го считам за несправедливо и дискриминационно спрямо нашата страна, обясни Златанов.
По думите му данните показват, че мигрантският натиск е намалял. Относно възможността България да влезе в Шенген и по суша до края на годината, Златанов обясни, че с Румъния се води постоянна комуникация.
Твърди се, че новият Пакт за миграцията би следвало да бъде по-справедлив за страните, които са на първа линия, каквато сме и ние. Основната част касае по-бързото разглеждане на молбите за хуманитарен статут, каза той.
Златанов бе категоричен, че нашето общество се стреми към влизане в Шенген и това означава премахване на контрола по границите. Ако искаме контрол по границите и Шенген, това са две взаимоизключващи се неща и няма как да се осъществяват едновременно, коментира той. Златанов посочи, че към момента няма контрол за полетите, които излизат от България за други шенгенски държави, за останалите полети има граничен контрол. Има граничен контрол и на границите с Румъния и Гърция. В един момент той ще отпадне, допълни той.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари