Словото е на голяма почит в християнството, каза отец проф. Иван Иванов

„В начале бе слово и слово бе Бога и Бог беше слово“. Тези начални думи от евангелието на св. Йоан Богослов предизвикват в нас различни размисли, особено в съвременния живот, в който живеем, каза отец проф. Иван Иванов, професор в Софийския университет и преподавател в Рим. Той произнесе приветствие на откриването на международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“.
„Словото е на голяма почит в християнството, не само защото словото е наречено второто лице на Светата троица. Но и заради това, че посредством словото човекът общува, възприема и себе си и другите, и най-вече божествените истини“, каза отец Иванов. Темата за словото е една от темите в много средновековни творби, отбеляза той.
Словото се проявява в свободата, не в омразата; в любовта, а не във войната. В мира; не в разделението, а в единството. Това е свидетелството на наследниците на Кирило-Методиевото дело“, каза отец Иванов.
Ние сме дали нещо на света, а ние пазим това, което светът получи от нас – азбука, език, идентичност, посочи той.
Както БТА писа, международният форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ се открива днес. Двудневната конференция е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерството на образованието и науката. Над 30 известни учени слависти от 11 държави, заедно със свои български колеги, дискутират значението на буквите, думите, езика, културата и мъдростта за славянското наследство, неговото опазване и разпространение в съвременния свят, както и значението на езика и идентичността в процесите на глобализация. Акцент ще бъде ключовата роля на България за създаването на третата християнска цивилизация – славянската.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари