Служба „Военно разузнаване“ и „Демократи за силна България“ размениха позиции относно телевизионно интервю на народния представител Стоян Михалев

Служба „Военно разузнаване“ и „Демократи за силна България“ размениха позиции относно телевизионно интервю на народния представител от ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Стоян Михалев. Позициите бяха изпратени до медиите. 
Днес в предаването по Българската национална телевизия (БНТ) „Денят започва с Георги Любенов“ Стоян Михалев сподели в ефир свои опасения относно данни за възможни извършени действия и/или бездействия на ръководството на Служба „Военно разузнаване“, представляващи състави от Наказателния кодекс. Това съобщиха в позиция до медиите от Служба „Военно разузнаване“. 
От службата обявиха, че ще сезират компетентните органи в лицето на прокуратурата, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) за изясняване на случая и предоставяне на възможност на Михалев да изложи сведенията си за направените твърдения по надлежния ред, с цел предприемане на необходимите мерки.
При последния подобен случай на нападки срещу военното разузнаване беше предоставена възможност да се обективират публично направените обвинения в писмен вид, посочват от Служба „Военно разузнаване“ и добавят, че впоследствие ясна теза не е била формулирана пред прокуратурата, поради което е нямало основания за последващи действия от страна на компетентните органи.
Служба „Военно разузнаване“ няма да позволи посегателства върху авторитета на институцията и ще противодейства на опитите за саботиране на дейността ѝ, които се извършват в условията на изключително напрегната и динамична обстановка, отбелязват в своята позиция от службата.
В отговор на позицията на „Военно разузнаване“ своя позиция изпратиха и от Националното ръководство на ДСБ, адресирана до директора на службата – бригаден генерал Венелин Венев. Според ДСБ това е втори случай, в рамките на седмица, в който Служба “Военно разузнаване” се употребява „агресивно политически“ срещу народни представители от ПГ на ПП-ДБ. Очевидно след прокуратура, МВР и ДАНС, Служба „Военно разузнаване“ се превръща в „новата бухалка на скритата държава“, посочват от ДСБ. 
Оттам отбелязват, че съгласно чл. 11 от Закона за военното разузнаване – “на военното разузнаване не може да се възлагат задачи от вътрешнополитически характер. То не събира, не обработва, не анализира и не съхранява информация от вътрешнополитически характер”. В този смисъл, считаме че ангажирането на службата, от страна на нейния ръководител, с несвойствени за дейността ѝ задачи, е грубо потъпкване на авторитета ѝ и злоупотреба с власт, пишат от ДСБ.
„С настоящото изявление публично сезираме Военна прокуратура на Република България да образува разследване срещу бригаден генерал Венев за извършено длъжностно военно престъпление по чл. 387 от Наказателния кодекс, състоящо се в злоупотреба с власт“, заявяват от ДСБ и допълват, че на Венев и „неговите политически кукловоди“, че съгласно чл. 69 от Конституцията на Република България – “народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание”.
От ДСБ заявяват, че няма да се откажат от програмата си за реформа на службите за сигурност, необходимостта от която става все по-наложителна. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари