Служебният кабинет предостави временно на Историческия музей в Гоце Делчев имот за консервация на крепостта „Момина кула“

Служебното правителство прие решение за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от три години за извършване на теренни проучвания и консервация на късноантична и средновековна крепост „Момина кула“, съобщиха от правителствената пресслужба.
Крепостта е разположена в поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост в област Благоевград. Имотът попада в района на дейност на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Гоце Делчев” към Държавно предприятие „Югозападно държавно предприятие” – Благоевград.
Право на ползване е предоставено на Общински исторически музей – Гоце Делчев за срок от три години за обезпечаване на теренни проучвания и консервация на късноантична и средновековна крепост „Момина кула“. 
От правителствената пресслужба подчертаха, че решението е в съответствие със Закона за горите, с който се допуска извършване на теренни проучвания и консервация в поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост. 
Министерският съвет прие също решение за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от три години в полза на Национален исторически музей. 
Правото на ползване е за извършване на теренни проучвания и консервация на антична крепост, отбелязана в римските карти с името Erite. Тя е разположена в поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост в област Варна, информираха от „Дондуков“ 1. 
Имотът попада в района на дейност на Териториално поделение „Държавно горско стопанство Варна” към Държавно предприятие „Североизточно държавно предприятие” – Шумен. Решението е в съответствие със Закона за торите, с който се допуска извършване на теренни проучвания и консервация в поземлен имот в горска територия – частна държавна собственост.
На 19 юни т.г. с решение на Министерски съвет се отчуждиха частни имоти в селата Лозен и Равно поле за изграждане на нов пътен надлез спирка Верила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари