Служебният министър на енергетиката каза, че ще изиска анализ относно приложимостта на парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“

Аз също ще изискам категоричен, обоснован, целенасочен и задълбочен анализ не само от АЕЦ „Козлодуй“, но и външна експертиза, относно приложимостта и възможността за използване на парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“ и едва след получаването му ще извърша моята преценка дали тези парогенератори да бъдат включени в списъка на оборудването, което да бъде продадено на украинската страна. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в отговор на въпрос от „БСП за България“ относно проблема с Шести блок на атомната ни централа по време на изслушване в парламента за хода на преговорите с украинската страна по продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. 
Владимир Малинов посочи, че в рамките на 2023 г. на два пъти от работната група за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“ е изискано становище от ръководството на АЕЦ „Козлодуй“. За съжаление, двата отговора са противоречиви сами по себе си, коментира Малинов.
На уточняващ въпрос от Павела Митова от „Има такъв народ“, министърът посочи, че в писмо от АЕЦ „Козлодуй“ се посочва, че парогенераторите, налични на площадка Белене, може да се монтират на Пети и Шести блок, без да се налагат допълнителни доработки. Той отбеляза, че в друго писмо отново от АЕЦ „Козлодуй“ се казва, че парогенераторите са принципно еднакви и техническите характеристики по наличните данни се припокриват напълно. Но в същия момент се указва на министъра на енергетиката, че за да се вземе технически и финансово обосновано решение да се оставят парогенераторите, съхранявани на площадка „Белене“, е необходимо да се изиска допълнителна информация от НЕК по отношение на оригиналните паспортни данни на парогенераторите, гаранции на производителите при евентуално транспортиране, да се проучи възможността за изработка на резервни парогенератори от друг производител, след разширеното обследване на топлообменните тръби на трети парогенератор на Шести блок отново да се оцени запаса на парогенератора за времето на допълнителна експлоатация, да се изготви финансов разчет, каза Владимир Малинов. Той посочи още, че писмото приключва с предложение от изпълнителния директор да се остави като резервен вариант възможността за използване на един от парогенераторите.
Министър Малинов каза, че във връзка с текущия планов ремонт на Шести блок е изискал информация от ръководството на атомната централа. Министърът прочете получения отговор, в който се посочва, че изработването и доставката на нов парогенератор от Руската федерация ще отнеме около четири-пет години, като ще е необходимо задължително сключване на договор с руска организация за изготвяне на работен проект за замяната. Към настоящия момент от атомната ни централа нямат потвърждение от друг производител за възможността за проектиране, изработка и доставка на парогенератор. Отчитайки сегашното състояние на оборудването, нашето мнение е, че наличието на резервен парогенератор извън границите на Руската федерация би гарантирало възможността за реализация на евентуална подмяна на парогенератора на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ при необходимост, се казва още в отговора.
Владимир Малинов съобщи, че преди две седмици е внесъл доклад с предложение за решение на Министерския съвет за извършване на покупко-продажба от НЕК АД на оборудване, което е идентифицирано като такова, което може да бъде вложено в съществуващата ни ядрена централа. 
Относно преговорите с украинската страна, министър Малинов каза, че в периода 13-21 май т.г. е извършена съвместна инспекция на съхраняваното на площадка „Белене“ оборудване от български експерти, украински експерти и американски специалисти, поканени от украинска страна. Той съобщи, че на 13 юни на украинската страна е изпратен проект на предварителни договорености, като първоначалните коментари и предложения от „Енергоатом“ по този проект са получени на 25 юни и предстои внимателно да бъдат анализирани от работната група, със съдействието на международен правен консултант.
Министърът съобщи, че основните параметри, изпратени на украинската страна, предвиждат оборудването да стане предмет на покупко-продажба, мястото на неговото предаване да е площадка „Белене“, където се съхранява, като там се прехвърля както собствеността, така и рискът и опазването и съответно транспортирането на оборудването ще бъде ангажимент на украинската страна и за нейна сметка.
Малинов каза, цената на оборудването, съгласно решението на Народното събрание от 6 юли 2023 г., е 601 617 133 евро или 1 176 660, 831 лева. Енергийният министър каза, че за финализиране на цялостния процес е необходимо провеждане на окончателни търговски преговори в съответствие с актуализирана пазарна оценка и изготвената инспекция на оборудването на площадка „Белене“.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари