Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров направи обход на нерегламентирани сметища в Монтанско

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров посети за трети път в рамките на месец област Монтана и направи обход на нерегламентирани сметища в общините Берковица, Монтана и Бойчиновци. Посещението е по покана на депутата от „Възраждане“ Петър Петров, съобщиха от офиса на партията в града.
Служебният министър е заявил, че нерегламентираните сметища са изключително голям проблем за цялата държава и че навсякъде по полета, гори и корита на реки недобросъвестни граждани изхвърлят битови и строителни отпадъци. При обиколката са открити нови нерегламентирани сметища на различни места в общините Берковица, Монтана и Бойчиновци. Засечени са и хора, които са искали да изхвърлят отпадъци на нерегламентирано място, като им е попречено да го направят. След разговори с кметовете и експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Монтана е уточнено, че на още места ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение, които да следят кой изхвърля отпадъци на нерегламентирани сметища. От община Берковица са съобщили, че само за последните четири дни техните камери около село Котеновци са засекли четирима нарушители да изхвърлят отпадъци на някогашна кариера.
Петър Петров съобщи, че в община Берковица са установени няколко незаконни сметища с битови и строителни отпадъци, както и че са замърсени деретата на местната Стара река. Той коментира, че при евентуални нови обилни валежи, подобни на тези през миналата година, съществува риск за живота и здравето на хората в Берковица.
При проверките в трите общини е имало екип на РИОСВ-Монтана, който е получил указания да издаде предписания и ако е необходимо, да наложи санкции за откритите незаконни сметища.
Петров заяви, че се радва, че тези съвместни инспекции със служебния министър започват да стават регулярни и пожела след месец отново да бъдат направени проверки, за да се установи кои от предписанията са изпълнени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари