Служебният премиер Димитър Главчев и ръководената от него делегация се поклониха пред мощите на св.св. Кирил и Методий в Света гора

Служебният премиер Димитър Главчев и ръководената от него делегация се поклониха пред мощите на св.св. Кирил и Методий в Света гора, съобщиха от правителствената пресслужба.
Това събитие се смята за голяма чест и е знак за доброто сътрудничество между българската държава и духовната общност в Света гора, отбелязват от пресслужбата на кабинета.
Монасите извадиха от духовната съкровищница на манастира св. мощи на славянобългарските просветители Кирил и Методий, пред които българската делегация се поклони и изпроси благословение за целия български народ в навечерието на църковната прослава на светите братя утре у нас.
Димитър Главчев специално благодари на прота на Света гора Негово всепреподобие йеромонах Стефан и гражданския управител на Света гора Анастасиос Мициалис „за оказаното безценно съдействие“ мощите на светите братя да бъдат донесени в България преди две години. „Тогава десетки хиляди вярващи българи се поклониха пред светите мощи на солунските братя в знак на признателност. Това бе изключително важно събитие за християните у нас и ние го оценяваме“, изрази своята благодарност служебният министър-председател. 
По време на разговора с духовното ръководство бе обсъдено отличното взаимодействие между институциите, благодарение на което през последните години няма никакви затруднения във връзка с двойните (църковни и граждански) разрешения за поселване в Света Гора на българи, както и че същото важи и за наложителните разрешения за духовници за поклонение в Света Гора. „За мен, заедно с министрите и депутатите, е огромна чест да бъдем в това светилище на православието и духа и занапред да поддържаме силна връзка между България в това изключително място“, добави служебният премиер.
Димитър Главчев получи в дар почетен възпоменателен плакет, изобразяващ сцената на Възнесение Господне – главният празник на манастира „Есфигмен“.
Визитата на българската делегация в Света гора продължи с посещение на Централния светогорски храм. Предстои участието им в празника на манастира „Св. вмч. Георги Зограф”. По време на посещението си в Атон министър-председателят Главчев е придружаван от Врачанския митрополит и наместник-председател на Светия Синод митрополит Григорий, служебните министри на образованието и науката, на културата, на туризма, на земеделието и храните – проф. Галин Цоков, Найден Тодоров, Евтим Милошев, Георги Тахов, както и народни представители.
Посещението на служебния премиер Димитър Главчев в Атон продължава и утре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари