Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба. 
По време на срещата ще се проведе церемония по честване на 75-годишнината от основаването на НАТО, отбелязваща значимостта и ролята на Алианса в настоящата среда на сериозни предизвикателства пред сигурността, на фона на продължаващата трета година руска военна агресия срещу Украйна.
От Министерския съвет посочиха, че основни резултати от срещата се очаква да бъдат решения, свързани със засилването на сдържащия и отбранителен потенциал на НАТО, продължаването и институционализирането на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, задълбочаване на отношенията с партньорите на НАТО от Индийско-тихоокеанския регион.
Ще бъде проведено заседание във формат съюзници, заседание на Съвета НАТО-Украйна с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, както и партньорски формат с индийско-тихоокеанските партньори Австралия, Нова Зеландия, Япония и Република Корея и с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, информираха от „Дондуков” 1.
На срещата се очаква да присъстват 36 правителствени и държавни ръководители. В делегацията, водена от Димитър Главчев във Вашингтон, ще участват служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на външните работи Мария Ангелиева и полк. Невяна Митева и заместник-министърът на отбраната Аделина Николова.

На 21 юни от правителствената информационна служба съобщиха, че служебният премиер Димитър Главчев, както и президентът Румен Радев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, която ще се състои от 9 до 11 юли във Вашингтон. Няколко дни по-късно президентът Румен Радев не прие предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата. Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО, посочиха тогава от прессекретариата на президента. „От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана“. В същото време президентът Радев не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна и в тази връзка държавният глава не приема предложението на Министерски съвет да ръководи българската делегация, отбелязаха от президентския прессекретариат.

Служебният премиер Димитър Главчев след отказа на президента посочи, че позицията на България за предстоящата Среща на върха на НАТО във Вашингтон е съобразена с всички решения на Народното събрание и гарантирам, че няма да излезем от тях. Нямам представа какво е смутило, уплашило и притеснило президента Румен Радев, коментира Главчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари