Служебният социален министър категорично трябва да познава социалната система в нейната пълнота, смята Деница Сачева

Рекламирай в beZpartien.bg

Служебният социален министър категорично трябва да бъде професионалист и който познава социалната система в нейната пълнота както от гледна точка на социалното подпомагане, така и от гледна точка на пазара на труда и на пенсионното осигуряване. Това заяви председателят на парламентарната социална комисия и зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева в отговор на въпрос какъв трябва да е профилът на служебния министър на труда и социалната политика.  Тази седмица се очаква Димитър Главчев, на когото държавният глава възложи съставянето на служебен кабинет, да предложи министрите от служебното правителство.
Според Сачева е необходимо да се познава цялата система, за да не изостават различните сектори. Виждаме, че когато се избират и търсят експерти, които имат само единия профил, останалите сектори в социалната сфера страдат, коментира тя пред журналисти.
На въпрос дали законопроектът на парламентарните групи на ГЕБР-СДС и ДПС за отпускане на великденски добавки за пенсионерите с доходи до линията на бедност са предизборен ход, Сачева отговори отрицателно. Ние бихме попитали дали внезапното освобождаване в средата на годината на всички студенти от такси беше ли форма на купуване на гласове, каза тя. Нашите аргументи са такива, че традицията на великденски и коледни добавки трябва да бъде възстановена. Линията на бедност е на практика и универсалният инструмент, с който се дават социални помощи, посочи Сачева. Тя увери, че отпускането на великденски добавки няма да застраши 11-процентното увеличение на всички пенсии от лятото. Категорично няма да подкрепим предложения, които касаят всички пенсионери. Ще подкрепим предложения, отнасящи се към най-уязвимите пенсионери с доходи до линията на бедност, каза депутатът от ГЕРБ-СДС. По-рано днес законопроектът на ГЕРБ-СДС и ДПС беше приет на първо четене от социалната комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *