Смолянският епископ Висарион оглави литургията за храмовия празник в църквата „Св. Неделя“ в Смолян

Смолянският епископ Висарион оглави литургията за храмовия празник в църквата „Св. Неделя“ в кв. Райково в Смолян. Празничната литургия бе отслужена с участието на свещеници от Смолян.
Днес светата православната църква чества паметта на св. Неделя, покланяме се пред подвига на онази, която презря благата на този свят, младост, красота, телесни наслади, каза в своята проповед епископ Висарион. Той поздрави миряните с празника и отправи молитвените думи: „Господи, благослови всички нас, да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта.“ 
Православният храм „Св. Неделя“ е паметник на културата,  издигнат е през 1836 г. след издаден султански ферман, разрешаващ строителството на църквата. Историята на храма е съхранила разкази за инициаторите за църковния градеж Нико Коджабашията и Сево Сарандалията, които донесли преди близо два века разрешителното от Цариград заедно с ферманите за издигане на още 8 църкви в Родопите.
Църквата „Св. Неделя“ е построена от майстор Харит Кисьов от Райково,  който е съградил и Пангаловата къща. Сред иконописните образци в храма са ценни икони от 1833-1835 г. от неизвестен автор, които са от период преди построяването.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари