Социалната комисия отхвърли предложението представителите на държавата в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят осъвременяване на пенсиите с 11%

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика не прие Проект на Решение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет (НС) на Националния осигурителен институт (НОИ), да подкрепят решение за осъвременяване на пенсиите в размер на 11 процента.
Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи, че съгласно действащото законодателство, единственият орган, който изпълнява бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е НОИ и това 11%- но осъвременяване се съдържа принципно и в разпоредбата на Закона за бюджета на ДОО за 2024 г. От размера на пенсията зависи поредица плащания, които са гарантирани от държавата и в този смисъл няма хипотеза и не е съществувала хипотеза пенсиите за осигурителен стаж и възраст да бъдат осъвременявани с различни размери, отбеляза още Лазаров. Няма никакви действия и законов механизъм, чрез който средствата, гласувани в Закона за бюджета на ДОО да бъдат спестени, пренасочени или да бъдат откраднати, каза още той. Компетентният орган е взел своето становище по предложение на министъра на труда и социалната политика пенсиите да бъдат осъвременени с 11%, допълни Лазаров.  Той уточни, че личното му мнение е, че „очевидният проблем е, че графикът на процесите за взимане на решение се разминаха с предизборния график сега и това явно оказва влияние“. Министерството на труда и социалната политика и НОИ винаги са прилагали стриктно нормативната уредба в областта на пенсиите и е действал принципът за по-благоприятно въздействие за пенсионерите, добави той.
Подуправителят на НОИ Весела Караиванова каза, че действията на НОИ по повод подготовката на материалите за разглеждане от Надзорния съвет на НОИ са традиционни и стандартни всяка година. Написала съм обстоятелствата, породили приемането на бюджета на ДОО за годината и съм дала статистическите отчетни данни, така, както е редно да се случи. Ако тази докладна записка беше прочетена внимателно, това щеше да бъде ясно на много от вас, както и на вносителите на настоящото предложение, но никой не ме потърси, за да се запознае с мотивите, добави тя. Експертите на НОИ и аз сме длъжни да дадем отчетните данни и към момента те показаха осъвременяване на пенсиите с 10%, а в докладната записка е описано, че са в размер на 11% на база на прогнозни данни, посочи още Караиванова.
Мария Минчева, председател на НС на НОИ посочи, че Надзорният съвет се състои от равен брой представители на държавата от различни министерства и представители на социалните партньори. Днешното заседание на парламентарната комисия, след като вече Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването, също би могло да бъде обект на дискусия, каза още тя.
Миналата седмица Надзорния съвет на НОИ одобри увеличението на пенсиите да бъде с 11% .Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите, припомни тогава министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса. По думите му решението на Надзорния съвет е окончателно и той е органът, който управлява средствата на НОИ. Не считам, че е необходимо народните представители и въобще политиците в момента да влияят върху взимането на решенията на един независим орган, коментира още министърът. 
Очаква се утре да се състои парламентарно заседание, на което депутатите да обсъдят казуса за осъвременяване на пенсиите.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари