Социологическите проучвания прогнозират близки резултати на евровота и парламентарните избори в България

Броени дни преди изборите за Европейски парламент (ЕП) социологическите проучвания прогнозират близки резултати на евровота и парламентарните избори в България. Изборите „две в едно“ ще се произведат в неделя, 9 юни.
„Галъп интернешънъл болкан“ 
Общо 40,2% от анкетираните ще гласуват на изборите за Народно събрание (НС), а от всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“. За изборите за ЕП декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7% и с „Не подкрепям никого“ ще гласуват 3,1% от хората. Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, като изследването е проведено между 29 май и 4 юни сред 1003 души по метода „лице в лице“ с таблети.
За ЕП декларативните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове са твърде сходни с тези за изборите за НС, но личат и известни разлики. ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, „Възраждане“ – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП. По-назад остават „Солидарна България“ – с 3%, „Синя България“ – 2,6% и др.
БТА припомня, че за да спечелят поне едно място за член на Европейския парламент, политическите партии, коалиции или независими кандидати трябва да получат поне една седемнадесета част от всички действителни гласове. 
„Тренд“
Общо 48% от пълнолетните българите, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас, което прави очаквана активност за парламентарните избори между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди. Интересът към изборите за ЕП е по-малък и при тях активността ще бъде между 2 милиона и 300 хиляди и 2 милиона и 450 хиляди. Това показва проучване на „Тренд“ по поръчка на „Нова броудкастинг груп“ и „24 часа“, реализирано между 29 май и 4 юни  чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1007 души на възраст 18+.
Изследването показва, че шест формации влизат със сигурност в следващото НС. ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26,5% подкрепа сред гласуващите. За второто място се борят ПП-ДБ с 15,3%, следвана от „Възраждане” с 15,1% и ДПС с 14,9%. Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите би могла да е различна. БСП запазва петата си позиция с 8,5% от гласуващите, а ИТН ги доближава с 5,9% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава „Солидарна България” с 3,4%. Подкрепа от 2,1% получава „Синя България”, а след тях се нареждат ВМРО с 1,4%, „Левицата” с 1,3% и „Български възход с 1,1%. Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4,4%, но резултатът не участва в разпределението.
Социолозите не отчитат сериозна динамика между подкрепата за партиите на парламентарните избори и тези за ЕП. Въпреки това заради пренебрежителната дистанция между втория, третия и четвъртия, от „Тренд” не могат да изключат различна подредба при вота за НС и този за ЕП. Очаква се малко по-силен резултат за ПП-ДБ на европейските избори, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях.
„Алфа Рисърч“
Лек ръст в очакваната избирателна активност на изборите за НС и ЕП на финала на предизборната кампания, показва проучване на „Алфа Рисърч“, проведено сред хиляда пълнолетни граждани от цялата страна в периода 1 – 4 юни, публикувано на сайта на агенцията и реализирано със собствени средства. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните. Готовност да дадат гласа си за НС заявяват 42% от имащите право на глас или около 2,7 млн. души. Както и в началото на кампанията, интересът към изборите за ЕП остава по-нисък, макар и мобилизацията да расте, достигайки 39,5% или приблизително 2,4 млн. души.
Нагласите за гласуване за ЕП възпроизвеждат до голяма степен тези за Национален парламент. От „Алфа рисърч“ подчертават, че при тях има същата йерархия и позиции, както и аналогично равнище на партийна подкрепа. По-високият изборен праг от 5,88%, както и ограниченията за гласуване пред сънародниците ни в страни извън ЕС правят относително по-сигурен отговора на въпроса колко партии ще намерят място в ЕП. Това са ГЕРБ-СДС с 25%, ПП-ДБ – 15,9%, „Възраждане” – 15,7%, ДПС – 14,1% и БСП със 7,9%. Известна неяснота има при ИТН (5,9%), но е вероятно партията на Слави Трифонов също да прескочи по-високия електорален праг от 5,88%, сочи проучването.
„Маркет ЛИНКС“
Последното проучване на електоралните нагласи показва увеличение на желанието за гласуване, отчете Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“, предаде bTV. 48,3% от анкетираните са обявили, че ще дадат гласа си за депутати в НС, а 47,4% – за ЕП. Резултати са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1004 души над 18 г. в страната в периода 23 май – 2 юни  по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.
17-те български места в Европарламента ще се разпределят между пет партии. ГЕРБ-СДС запазват позициите си с шестима представители. ПП-ДБ се очаква да изпратят четирима души в Брюксел, а ДПС – трима. „Възраждане“ и БСП ще са с по двама евродепутати.
„Екзакта рисърч груп“
Общо 29,1% от българите, имащи право на глас, заявяват, че ще гласуват преференциално на парламентарните избори, а 23,8% – на европейските избори. Това показва национално изследване на „Екзакта рисърч груп“, проведено от 30 май до 4 юни. Интервюирани са 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице влице”. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията. Изследването е проведено на територията на България и настоящите данни на „Екзакта” не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.
Според анализаторите за национален парламент категорично заявяват, че ще гласуват около 40% от българите (2 500 000 – 2 700 000 избиратели). Фактори от последните дни на кампанията могат да повлияят на тази активност и в двете посоки, посочиха социолозите. На европейските избори са категорични, че ще гласуват 3% по-малко българи, отколкото на парламентарните. Очакваната активност на евровота ще бъде малко по-висока от тази на предишните евроизбори, които се проведоха през май 2019 г.
Според електоралните нагласи за европейски парламент към 4 юни ГЕРБ-СДС получават 26 % от твърдо решилите да гласуват, ПП-ДБ – 15,9 %, „Възраждане“ – 15,1 %, ДПС – 14,2 %, БСП – 8,8 %, ИТН – 6,2 %, „Синя България“ – 3 %, „Солидарна България“ – 2 %. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари