Sofia Urban Art Festival: Графитите не са вандализъм

Графитите не са вандализъм, но това е въпрос на лично мнение, казва пред БТА художника Конте. Той е един от участниците в Sofia Urban Art Festival, който продължава на 18 и 19 май в пространството под моста „Чавдар“.
Според Конте някои хора мислят, че са вандализъм, защото е забранено да се рисува на повечето места. За него всичко в графити културата е вид изкуство, но много хора извън нея ѝ слагат негативни рамки.
Понякога Конте оставя послания в своите графити под формата на реплика или прави картина, която „да те накара да се замислиш“. В други моменти не цели това. Казва, че предимно рисува за себе си, а не за останалите хора. Той рисува с графити от 20 години. Интересът му към този вид изкуство се появява от различните графити, които е виждал по улиците. Харесало му е колко са цветни и различни. Казва, че тогава не е имал интернет или списания, така че единственият му досег до изкуството били графитите из града.
Освен по стени, Конте рисува и върху платно, тъй като това е негова страст още от дете. Първото нещо, което го „запалва“ по графитите са буквите. В началото рисува само това, докато не започва да създава и други картини. 
Както писа БТА, във фестивала участват 15 емблематични художници, свързани с уличното изкуство у нас. Сред тях са Arsek & Erase, Jermain, Yeto, Maze и Sten, чиито произведения красят фасадите на десетки сгради в страната и чужбина. Организаторите уточняват, че стените до площад „Чавдар“ в София са първото легално място, на което графити художниците могат да творят и да развиват своите умения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари