София е избрана за член на Изпълнителния комитет на „Юроситис“

София е избрана за член на Изпълнителния комитет на „Юроситис“ (Eurocities) на последната Годишна конференция, която се проведе в румънския град Клуж-Напока, съобщиха от Столичната община (СО) на сайта си. По този начин българската столица ще получи достъп до експертен опит и възможности за сътрудничество с други градове за по-добри градски политики, става ясно от съобщението.
„Включването на София в Изпълнителния комитет на „Юроситис“ подчертава принадлежността на столицата към устойчивото градско развитие. Гордеем се с включването на нашия град и сме решени да използваме това за подобряване на живота на хората, укрепване на партньорствата, привличане на инвестиции и развитие на нашата визия за София като динамична, приобщаваща и напредничава европейска столица“, посочва кметът на София Васил Терзиев, цитиран от Общината. 
Като част от изпълнителния комитет София ще има пряк принос за вземането на ключови политически решения,  засягащи градовете в цяла Европа. Това гарантира, че нуждите и перспективите на София се отчитат на най-високо ниво на градското управление, посочват от СО. София ще може да споделя своите иновативни решения и успешни инициативи с други европейски градове, като по този начин ще насърчава културата на обмен на знания и взаимно обучение, става ясно още от съобщението. 
„Ще има възможност да ръководим съвместни проекти, които са насочени към градски предизвикателства като устойчивост, цифрова трансформация и социално приобщаване“, информират от СО. Включването на града в международната мрежа дава видимост на София на европейската сцена и привлекателността ѝ за потенциални инвестиции, туризъм и международни партньорства, посочват още от СО. 
Мрежата на европейските градове „Юроситис“ (Eurocities) е създадена през 1986 г., показва справка в отдел „Справочна“ на БТА. Целта на „Юроситис“ е да се подобри качеството на живот и благосъстоянието на всички общности. Тя предоставя платформа за споделяне на знания и идеи, изследване на общи предизвикателства и разработване на иновативни решения. Към юни 2024 г. в „Юроситис“ членуват над 200 големи градове, които представляват над 150 млн. души от 38 страни от и извън Европейския съюз. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари