Софийската филхармония направи нови записи на химните на България и Европа

Софийската филхармония и маестро Найден Тодоров, който в момента е служебен министър на културата, направиха нови дигитални записи на химните на България и на Европа, съобщават от националния оркестър.
Те ще бъдат качени на сайта на Министерски съвет, откъдето всички институции ще могат да ги изтеглят безвъзмездно.
Новите записи са направени в зала „България“ и освен че притежават висока художествена стойност, отговарят и на технически изисквания на новото време, коментират от екипа на националният оркестър.
„През XXI век – времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и на химна на Европейския съюз“, казва маестро Тодоров.
Основа на музиката и текста на българския химна е песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя към бойното поле, по време на Сръбско-българската война. Песента е утвърдена за химн през 1964 г. През годините текстът е променян многократно. Оркестрацията на официалната версия на българския химн е на големия български композитор Александър Райчев.
През 1972 г. Съветът на Европа приема „Ода на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на Европейската общност за официалния химн на Европейския съюз. Музиката е част финалното Presto на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, в което е включен и текста от „Ода на радостта“ от Фридрих Шилер.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари