Софийската градска художествена галерия представя албум за Дечко Узунов

Софийската градска художествена галерия представя днес най-новото си печатно издание, посветено на Дечко Узунов. Албумът „Дечко Узунов“ е двуезичен ( на български и английски език) и включва 240 страници с картини и отделни детайли на произведенията, съобщават организаторите.
В рамките на събитието ще бъде представена и книгата дневник за Дечко Узунов и неговите „Разпилени спомени“ от изкуствоведа проф. Аксиния Джурова.
„Проф. Аксиния Джурова, е и жената, която може да говори от първо лице единствено число за Дечко Узунов, защото те са свързани с дългогодишно приятелство. И нещо по-важно – именно проф. Джурова е човекът на чиято прозорливост дължим факта, че художникът освен цялото си творчество ни завещава и своеобразен дневник със свои размишления от последните години на житейския си път“, отбелязват от екипа на СГХГ.
От екипа уточняват, че албумът се реализира в сътрудничество с Художествена галерия – Казанлък, и Държавна агенция „Архиви“ и се посвещава на 125 години от рождението на Дечко Узунов. Изданието съпътства изложбата „Дечко Узунов. Съзидания“, която може да бъде разгледана в периода 16 май – 8 септември 2024 г. в Софийска градска художествена галерия.
Българската телеграфна агенция е медиен партньор на събитието.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари