„Софийски музикални седмици“ представя музика, посветена на Анатоли Кръстев от български творци

Премиери на български композитори ще звучат на сцената на 55-ите „Софийски музикални седмици“ (СМС). Събитието е на 1 юни в камерна зала „България“, съобщават от екипа на фестивала.
Анатоли Кръстев – виолончело, Маргарита Илиева – пиано, представят  репертоара от подбрани композиции, които са малка част от партитурите, дадени или посветени на Анатоли Кръстев от  български творци.
„Лирична, деликатна и широка фраза в „Поема” за виолончело и пиано (2024) на Румен Байрактаров. Тихо съзерцание, вглъбяване и размисъл при Асен Аврамов в „Самотни каденци” № 1 за виолончело соло (2018) – съчетание на сякаш раннохристиянска монодия с бахови многогласия. Срещата на всички ветрове във високата въздушна кула, които докосват струните и започват да разказват – в Георги Арнаудовата пиеса „Багдир” за виолончело и пиано (2023)“, така от СМС описват творбите в една от посоките на програмата.
Анатолий Кръстев получава от маестро Марин Големинов ръкописа на „Три импровизации за соло цигулка“ с идеята да ги преработи за виолончело и изключителната красота и проникновеност на пиесите оправдава решението на автора да замени цигулката с виолончело.
Васил Казанджиев за „Ноктюрно и скерцо” (виолончело и пиано, 2024) казва: „Напоследък писах много (по поръчки от чужбина) за виолончело. Реших  този път това да са две контрастни пиеси. Първата е вътрешно вглъбена, лирична, деликатна и пееща, последвана от контрастното, бързо скерцо – наситено  с чувство за хумор, достигащо до веселие.“.
Проф. Анатоли Кръстев ръководи майсторски класове във Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Северна Македония. Почетен президент е на Академията за млади таланти в Марсилия, член е на жури в редица международни конкурси в Чехия, Германия, Бразилия, Южна Корея.
Mаргарита Илиева има концертни изяви в България, а също и в чужбина – Париж, Женева, Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Кьолн, Блумингтън (САЩ), както и участия в много български фестивали. Записвала е за WDR – Кьолн, БНР, БНТ.
​ /ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари