beZpartien

Соня Йончева пя на български език във Версай

Рекламирай в beZpartien.bg

Соня Йончева представи концерта „Коледа във Версай“, заедно с оркестъра и хора на Версайската опера. На пулта бе полският диригент Stefan Plewniak, съобщават от SY11 Events. 
Музикалният проект и самият избор на композиции е изцяло замислен и съставен от българското сопрано. На 10 декември, под купола и атмосферата на кралския параклис във Версай – Chapelle royale, построен преди повече от триста години, прозвучаха композиции на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър.
„Исках да представя разнообразна и нетипична коледна програма, затова включих в афиша дори и песен от Хондурас, посветена на Рождество Христово, а със селекцията на композитори за мен бе важно да изпълня произведения от различни епохи, на различни езици, с което, за пореден път, да докажем, че музиката и нейните послания говорят на универсален език и могат да развълнуват всеки от нас независимо от времето и пространството, в което се намира, и особено в навечерието на Коледа“, казва Соня Йончева.
На концерта тя е представила и популярни мелодии като Joy to the World, а кулминацията на събитието е било изпълнението на песента „Тиха нощ, свята нощ“. Първия куплет Соня Йончева е изпълнила на български език. Програмата е завършила с няколко биса, сред които Аve Maria от Франц Шуберт и най-известната френска коледна песен Petit Papa Noël, която цялата зала е запяла заедно със Соня Йончева. След края на концерта тя благодари на френската публика, която винаги я посреща изключително топло.
По време на събитието е присъствал и снимачен екип на продуцентската компания на Соня Йончева – SY11 Productions, за да запечата кадри от целия концерт. Те ще бъдат излъчени в началото на 2024 година. През 2023 година знаменитият Версайски дворец чества своята 400-годишнина и след коледния концерт отвори специално врати за празнична фото- и видеосесия на Соня Йончева.  Тя не за първи път пее във Версай. През 2011 г. дебютира на сцената на Opéra Royal в ролята на Клеопатра от операта на Хендел – „Юлий Цезар“. През ноември 2022 г. тя представи и рецитал с произведения на Хендел в емблематичната Огледална зала на Версайския дворец. Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал навръх Великден тази година в акомпанимент на концертмайстора Зефира Вълова и Фестивален оркестър Изкуството на барока.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *