Сопраното Елза Драйзиг изнася първия си концерт в България на 12 април

Рекламирай в beZpartien.bg

Сопраното Елза Драйзиг ще изнесе първия си концерт в България на 12 април. Тя ще представи рецитала „Северно сияние“ в зала „България“ по покана на Соня Йончева, съобщават от SY11 Events. Събитието е част от цикъла „Съкровени гласове“.
В „Северно сияние“ са включени композиции на немски, френски, норвежки, датски, финландски композитори, сред които Рихард Щраус, Карл Нилсен, Едвард Григ, Жан Сибелиус и др. 33-годишната Елза Драйзиг ще изпълни още песни на Едит Пиаф – „Padam padam“ и „La vie en rose“.
В концерта ще участва съпругът на Елза Драйзиг – българинът Никола Николов. Той започва да учи цигулка на осемгодишна възраст в Ница. По-късно специализира във Висшата национална консерватория в Париж. Работи с оркестри като Парижката филхармония, където през 2021 г. става водач на втори цигулки. На сцената в зала „България“ ще бъде още американският пианист Джонатан Уеър, свирил в „Карнеги Хол“, центъра „Джон Ф. Кенеди“, „Концертгебау“, Театъра на „Шанз-Елизе“ и други. 
Събитието се осъществява с подкрепата на посолството на Дания у нас и на Френския институт в България.
Елза Драйзиг е родена в Париж, в музикално семейство – майка ѝ е оперна певица, а нейният баща е диригент. Учи пеене в Парижката консерватория и Университета за музикално и театрално изкуство в Лайпциг. През 2016 г. в Мексико Драйзиг печели първа награда на оперния конкурс „Опералия“, а през 2018 г. издава своя първи албум с популярни оперни арии, озаглавен „Miroir(s)“. Той ѝ носи номинация в категорията „Рецитал“ на International Opera Awards 2019.
През 2020 г. сопраното реализира втория си албум „Morgen“, който включва композиции на Рихард Щраус, Сергей Рахманинов и Анри Дюпар. Записан е с пианиста Джонатан Уеър. През януари 2022 г. Драйзиг издава третия си албум „Mozart x 3“.
Сред ролите ѝ на сцена са тези на Памина („Вълшебната флейта“) и Церлина („Дон Жуан“) от афиша на Парижката национална опера. През 2020 г. Драйзиг пее в образа на Фиордилиджи в постановка на операта на Моцарт „Така правят всички жени“ от календара на Залцбургския фестивал. През май миналата година прави своя дебют във Виенската държавна опера в „Манон“ от Жул Масне, а през октомври дебютира на сцената на Миланската скала в ролята на Графинята от операта „Сватбата на Фигаро“. Само месец по-късно изиграва същия персонаж, но този път в Мюнхен – в Баварската опера, където в момента репетира за серия спектакли на цикъла „Триптих“ от едноактните опери на Пучини „Мантията“, „Сестра Анджелика“ и „Джани Скики“.
Преди няколко седмици Драйзиг изигра Мими от „Бохеми“ в Операта в норвежкия град Трондхайм. Сред останалите дебюти, планирани за 2024 г., са ролите на Сифар в „Митридат – Цар Понтийски“ на Моцарт, Елизабета в „Роберто Деверьо“ на Доницети, Електра в „Идоменей“ на Моцарт и Графинята в „Капричио“ от Рихард Щраус.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *