beZpartien

Спасихме от застрояване 11 декара междублокови пространства в район „Младост“ в София, заяви председателят на СОС Георги Георгиев

Рекламирай в beZpartien.bg

Спасихме от застрояване 11 декара междублокови пространства в район „Младост“ в София. Това заявява председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, цитиран в прессъобщение. 
По думите на Георгиев, 18 частни имота в столичния район „Младост“ стават общинската собственост и върху тях няма да може да се строи. Това стана възможно след решение на общинския съвет на последното редовно заседание, на което се прие предложението на главния архитект Здравко Здравков, пояснява той.
„По закон, собствениците им имаха право да построят нови жилищни сгради с площ от над 33 000 кв. метра. Затова през целия мандат се водиха преговори с тях от арх. Здравков и екип от съветници от всички партии, като междувременно подготвяхме и градоустройствените процедури. Вече извървяхме пътя до края – на заседанието на 14 септември осигурихме подкрепа с гласове от различни партии и частните имоти ще бъдат заменени с други, които се намират далече от жилищните комплекси – на бул. „Александър Малинов“, посочи Георгиев.
Тези 11 000 квадратни метра градинки пред блоковете ще останат свободни да се ползват от гражданите, обясни председателят и допълни, че на тях няма да се строи, а са предвидени за озеленяване и облагородяване на градската среда. Георгиев посочи, че за първи път в страната преди два месеца е приложен този законов ред за „Овча Купел“, където са спасени 60 декара зелени площи. Придобитите от тях имоти са 56 върху които е можело да се построят жилищни сгради с 150 000 кв. метра площ, посочи още той.
Поздравявам арх. Здравков и урбанист Златко Терзиев за иновацията, която приложихме за първи път в страната именно в София и благодаря на общинските съветници за участието в работната група и преговорите, каза председателят на СОС. По думите му това е начинът да се справят с проблема с презастрояването в кварталите. 
През юли председателят на СОС съобщи, че е приет градоустройствен план, с който 56 частни имота на площ от над 60 дка в междуполови пространства, зелени площи и градинки в район „Овча купел“ се спасяват от застрояване. Там можеха да бъдат построени десетки жилищни блокове с обща площ над 150 хил. кв. метра, но вместо това Столичната община успява да запази тези пространства да останат зелени площи, посочи тогава Георгиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *