Специализирана полицейска операция за контрол на управлението на електрически тротинетки започна полицията в Кюстендил

Специализирана полицейска операция за контрол на управлението на индивидуални електрически превозни средства започна полицията, съобщиха от Областната дирекция (ОД) на МВР в Кюстендил. Операцията започва днес и се осъществява от служители на ОДМВР – пътни полицаи и служители от Районното управление в Кюстендил, упълномощени да упражняват контрол на пътното движение и със съдействието на служители от Община Кюстендил.
От полицията припомниха, че съгласно законовите изисквания, водачите на индивидуални електрически превозни средства са длъжни да се движат по изградена велосипедна инфраструктура, при липса на такава – най-близо до дясната граница на платното за движение; в тъмната част на денонощието да използват светлоотразителни елементи и да се движат с включени светлини, а превозните средства да са с изправни спирачни системи. Водачите до 18 години са длъжни да ползват каска.
Забранено е тези превозни средства да се движат по пътища и улици, по които максималната разрешена скорост е над 50 км/ч, да развиват скорост, по-висока от 25 км/ч.; да превозват други лица. Те нямат право и да управляват превозното средство по площи, предназначени за пешеходци.
При установяване на нарушения на посочените норми ще бъдат предприемани законови действия по отношение на родителите или настойниците на непълнолетните лица.
Наскоро Общинският съвет в Кюстендил прие и наредба за организация на движението, в която са заложени точки, уреждащи правилата за движението на индивидуалните електрически превозни средства. За неспазване на правилата се налагат глоби до 50 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари