Специална книжка с образователно съдържание подготви Агенцията за пътна безопасност за 1 юни – Деня на детето

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) подготви специално за Деня на детето – 1 юни, илюстрована книжка за оцветяване, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Книжката „В безопасност на пътя“ е с образователно съдържание, подходяща както за най-малките в детските градини, така и за по-големите деца.
Основната цел е да се превърне в помагало, служещо като урок по безопасност на движението. С интересни за оцветяване рисунки са пресъздадени разнообразни ситуации, в които децата могат да попаднат на пътя. По този начин, чрез разглеждане и оцветяване на картинките, най-малките участници в движението ще учат да играят далеч от пътя и никога да не изскачат на платното, да се оглеждат, когато пресичат, без значение дали е на пешеходна пътека, или светофар. Книжката е съобразена и с други ситуации, които са заложени в учебната програма, например безопасното управление на велосипеди и тротинетки далеч от движещите се превозни средства. Не на последно място се акцентира и върху поставянето на колани и сигурното и безопасно пътуване в детско столче. От Агенцията се надяват, че с помощта на учителите и родителите децата ще учат чрез преживяване, по интересен и увлекателен за тях начин.
Книжката е достъпна напълно безплатно за сваляне от интернет страницата на агенцията. 
В допълнение, на страницата на ДАБДП и в социалните мрежи е качено образователно видео, което да насочи вниманието на родителите върху личния пример и как да учат децата да пресичат безопасно.
Пешеходната пътека е мястото за пресичане, но трябва да знаем, че то не е безопасно, защото децата и всички пешеходци са едни от най-уязвимите участници в движението. Още от ранна възраст най-малките трябва да знаят и помнят, че винаги преди да пресекат, трябва да спрат и внимателно да огледат пътнотранспортната обстановка. Важно е да бъде направен зрителен контакт с водача на превозното средство, да се уверят, че ги е видял и да изчакат да спре, припомниха от Агенцията. 
Интересна и полезна информация в сферата на пътната безопасност може да намерите в рубриката „На пътя животът е с предимство“, реализирана съвместно между Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българската телеграфна агенция. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари