Спектакъл, посветен на бита и културата на древните траки, беше представен в Казанлък

Спектакъл, посветен бита и културата на древните траки, беше представен в Казанлък по повод 80-ата годишнина от откриването на Тракийската гробница.
В парка „Тюлбето“ бяха представени ритуали, автентични войнски сражения между траки и келти, жрически ритуали, танци, войнски игри, както и презентация на облекло и въоръжение. В спектакъла участваха пловдивското сдружение „Ситалк“, група „Фрея“ и сдружение „Антични траки“ от Ямбол. 
„Занимаваме се вече девета година с това. Всички сме хора от различни професии, но онова, което ни обединява, е интересът към нашето минало. Опитваме се да го пресъздадем по възможно най-автентичен начин, използвайки исторически източници, находки, описания, изображения“, каза пред журналисти председателят на сдружение „Антична Тракия“ Петър Чапкънов. Той подчерта, че историята трябва да се познава и да се цени. 
Неслучайно казанлъшката Тракийска гробница е един от първите паметници на България под егидата на ЮНЕСКО, обясни директорът на местния Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. По думите му няколко са жалоните, които я правят толкова прочута – изключителното майсторство на фреските и на стенописите, многото информация, която дават, добрата степен на запазеност, както и чисто архитектурните и постижения. „Въпреки сравнително малките си размери, това е поредният образец на съвършена тракийска архитектура“, напомни той.
Във връзка с 80-ата годишнина от откриването на казанлъшката Тракийска гробница предстоят още събития през цялата година. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари