Спектакълът „Хага“ на Народния театър „Иван Вазов“ гостува на театралния фестивал „Варненско лято“

Спектакълът „Хага“ на Народния театър „Иван Вазов“ гостува на театралния фестивал „Варненско лято“. Тази година той стана носител на награди „Икар“ за най-добро представление, за сценография на Борис Далчев и костюми на Кънчо Касабов. Има и номинации за наградата „Икар“ за дебют на Кремена Деянова и за режисура на Галин Стоев, както и номинации за „Аскеер“ 2024 г. за водеща женска роля на Радена Вълканова и за поддържаща женска роля на Илиана Коджабашева. „Хага“ ще има две представления на сцената на Варненския театър днес и утре.
Пиесата на Саша Денисова е написана скоро след нахлуването на Русия в Украйна и авторката периодично я изменя спрямо актуалните събития. Специално за постановката на сцената на Народния театър режисьорът Галин Стоев се завръща в България от Франция, където от 2018 г. е артистичен директор на градския театър в Тулуза. Той е автор на превода на драматургичния текст. 
Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна. Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, който се случва в главата на дете, явяващо се като главен обвинител. В текста се преплитат реални елементи от политическата и идеологическа реалност на Руската федерация с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, които изграждат образа на войната през емоционалния свят на едно момиче.
В спектакъла участват още Юлиан Вергов, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Петков, София Бобчева, Васил Драганов, Явор Вълканов, Велислав Павлов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Пламен Димов, Христо Терзиев.
Саша Денисова е украински драматург и режисьор. Завършила е Филологическия факултет на Националния университет „Тарас Шевченко“ в Киев. Преподавала е режисура в Театралния център „Мейерхолд“ и е водила лекции в Московското училище за художествен театър. Ръководи студио за авторски и документален театър „Студио-OFF“. През 2010 г., след като завършва обучение по „Документален театър“ в британския театър „Роял Корт“, Денисова създава трупа от съмишленици, с която практикува форми на експериментален театър. В началото на войната бяга от Русия и понастоящем живее в Полша, където написва и продуцира няколко документални пиеси, сред които и „Хага“.
Галин Стоев работи като театрален режисьор от 1991 г. в София. Той започва с класически репертоар, след което се насочва към модерни и съвременни текстове. След последвалия успех в България, работата му е представена на различни европейски сцени в Белгия, Великобритания, Франция, Германия, Русия, България, Аржентина, Италия. От 2007 г. Галин Стоев работи главно във Франция и Белгия, по-специално в La Comédie-Française, Le théâtre national de la Colline, Théâtre de Liège, Festival d’Avignon, Odeon theatre del’Europe и др. От 2018 г. е артистичен директор на ThéâtredelaCité – Centre Dramatique National Toulouse Occitanie. Носител е на редица национални и чуждестранни награди, а през 2019 г. е удостоен със степен „Кавалер на ордена за изкуство и литература“ на Френската република.
Днешната програма на „Варненско лято“ включва още среща, посветена на един от големите реформатори на българския театър от втората половина на 80-те години на ХХ век Иван Станев (29.06.1959 – 01.12.2023). Той живее и работи в Германия, където създава дръзки експериментални спектакли и визуални проекти. За него ще разкажат Жанет Спасова, която работи със Станев почти във всичките му спектакли и едновременно с това се налага като една от знаковите актриси на Фолксбюне в Берлин. В срещата ще се включат още режисьорът Явор Гърдев и културологът Александър Кьосев.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари