Спектакли от България, Унгария и Литва ще представи на публиката театралният фестивал „Варненско лято“

Четири спектакъла, два от които чуждестранни, предлага в програмата си днес Международният театрален фестивал (МТФ) „Варненско лято“.
Актрисата Елена Телбис ще представи в Градската художествена галерия продукцията „Prima Facie“ („Прима Фацие“) на „База Х“. Текстът на австралийската авторка Сузи Милър прави дебют на „Бродуей“ и на лондонския „Уест енд“ и печели престижните британски театрални награди „Лорънс Оливие“ и WhatsOnStage за най-добра пиеса. „Prima Facie“ е юридически термин, който означава „на пръв поглед“. Преди да започне да се занимава с драматургия, авторката е работила като адвокат и влага много от своя опит в пиесата по отношение на дела за сексуално насилие.
Главната героиня Теса Енслър е млад адвокат, изминала с воля и талант пътя от бедното семейство в малкия град, през образованието в юридическия факултет в Кеймбридж, до специалист в най-авторитетните кантори. Посветила е живота си в служба на система, в която безпрекословно вярва. В един момент животът й се променя и същата тази система е призована от нея, за да въздаде справедливост, но това не се случва.
Това е първият моноспектакъл на актрисата Елена Телбис, която има номинации за наградите „Аскеер“ и „Икар“. Същите призове тя получи за своята пиеса „Боклук“, поставена в „Театър 199“. Награждавана е и за ролите си във филмите „Каръци“ и „Вина“.
Унгарската продукция „Моят славен живот с баба“ на Центъра за съвременни изкуства „Трафо“ гостува днес на фестивала „Варненско лято“. Текстът и режисурата са на главния изпълнител в постановката Ласло Гьондьор в сътрудничество с Корнел Лабода и Жофи Боди. Сценографията и костюмите са на Габриела Чома. В спектакъла участва и Ева Катона. 
Документалното представление е създадено в продължение на един месец, в разгара на една от вълните на пандемията от КОВИД-19 в Будапеща. То разказва за решението на младия режисьор и актьор Ласло Гьондьор да се премести при 97-годишната си баба и да документира времето, прекарано с нея. Жената е оцеляла по време на Холокоста и се радва на възхищението и любовта на своето семейството и приятели, които я превръщат в своеобразен идеал.
Ласло Гьондьор е режисьор, драматург, театрален и филмов актьор. Завършва приложна икономика в Будапеща, а след това учи актьорско майсторство, танц и режисура в САЩ, Индонезия и Унгария. От 2014 г. насам е изиграл десетки роли в театъра. Първият му режисьорски опит, неодадаистката опера „BajuSS“, е номиниран за наградата на Асоциацията на унгарските театрални критици за 2018 г. за най-добър музикално-развлекателен спектакъл. През 2020 г. печели наградата Staféta по програма за подкрепа на изгряващи унгарски театрални артисти. Особено се интересува от разширяване на концепцията за моноспектакъла по иновативен, саморефлексивен начин.
„Моят славен живот с баба“ има награда Szemle Plusz 2023 за най-добро независимо театрално представление, Péter Halász 2022 за най-добро иновативно театрално представление в Унгария, както и награда на публиката Staféta за най-добро независимо театрално представление в Унгария за периода 2019-2022 г.
Русенският драматичен театър „Сава Огнянов“ ще представи спектакъла „Странна случка с куче през нощта” на варненския фестивал. Той е създаден по романа на Марк Хадън със сценична адаптация на Саймън Стивънс. Режисьор е Боян Иванов. Младият актьор Калоян Желев получи тази година награда „Икар“ за дебют за ролята на петнадесетгодишния Кристофър, който е несправедливо заподозрян, че е убил кучето на съседката и прави самостоятелно разследване по случая. Спектакълът има и номинации за „Икар“ 2024 за сценография и костюми на Ванина Цандева, Тодор Тодоров и Албена Баева, както и за и музиката на Христо Намлиев. В постановката участва и варненският актьор Стоян Радев, както и Кристиана Ценкова, Ясена Господинова, Ивайло Драганов, Кадри Хабил, Милен Димитров, Венцислав Петков, Надя Банчева. 
От днес до 7 юни в дигиталното издание на „Варненско лято“ ще бъде достъпно за гледане и представлението „Чайка“ на Градския театър във Вилнюс. То е на един от най-значимите литовски и европейски режисьори Оскарас Коршуновас по пиесата на Антон П. Чехов. Постановката е създадена в лабораторното студио на театъра му OKT и в нея централно място заемат отношенията между майката и сина. Аркадина и Трепльов представят различни визии за изкуството. Той е млад драматург, който е завладян от изкуството и мисълта за неговото бъдеще, а тя е известна актриса, но закостеняла в естетическите си разбирания.
Оскарас Коршуновас е носител на европейската награда „Нови театрални реалности“ 2001. Кавалер е на Френския орден за литература и изкуства и на Ордена „Полярна звезда“ в Швеция. Удостоен е с отличието „Златния кръст“ на Полша. Специфичен негов подход е да поставя класическите пиеси като съвременни творби, разпознавайки в тях онова, което е актуално за настоящето, а съвременната драматургия – като класика, откривайки в нея универсалното и непреходното. През 2008 г. открива в своя театър Студио ОКТ, в което превръща репетиционния процес в задълбочена лабораторна работа. Там поставя знаковите си спектакли „Хамлет“, „На дъното“, „Чайка“.
В платформата „Световен театър в София“ ще гостува неговата постановка „Отело“, съобщават от екипа на „Варненско лято“. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари