НачалоСвятСпешно! Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на среща за зърното между...

Спешно! Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на среща за зърното между Турция, Русия, Украйна и ООН

Истанбул ще бъде домакин следващата седмица на четиристранна , на която ще бъде потърсено решение на проблема с блокираното зърно в , предаде турса частна телевизия НТВ, позовавайки се на източници на турското ство.

Очаква се на срещата да присъстват представители на Турция, , Украйна и ООН, казаха източниците.

Преди това делегация на турското министерство на отбраната ще посети тази седмица Русия във връзка с постигането на решение на проблема със зърното, са посочили още представители на президентството, цитирани от СиЕнЕн-Тюрк. На тази среща ще бъдат обени техническите стъпки, които може да бъдат равени за осъществяването на износа.

ТАСС потвърди за плановете за разговори тази седмица с турска военна делегация, като се позова на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Говорителят уточни, че преговорите ще се водят по линия на министерствата на отбраната и президентът Владимир няма да участва в тях.

Според кореспондент на СиЕнЕн-Тюрк сред участниците на срещата в Истанбул следващата седмица се очаква да бъдат генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В рамките на месец след като бъде осигурена оперативността на механизма, следва да отплават и първите кораби, като това ще бъдат търговските кораби на пристанищата в Одеса.

През идните 6-8 месеца през Босфора и Дарданелите към световните пазари се очаква да преминат 35-40 милиона тона зърно, отбелязва още турската телевизия.

Турция води усилена дипломация за разрешаването на продоволствената криза, породена от войната в Украйна. Усилията са насочени към създаване на механизъм за осигуряване на безопасен превоз до световните пазари на зърно от украинските запаси.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе от вчера до днес три разговора по проблема. Вчера той разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, а днес проведе разговори с премиерите на Великобритания и на Естония Борис Джонсън и Кая Калас, напомня ТРТ Хабер.

Турция участва в усилия за създаване на механизъм под егидата на ООН за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища. Пътната карта за формирането на коридор за износ на зърно от Украйна е била изготвена в резултат на преговори, проведени от Турция с Русия, Украйна и отговорни представители на ООН. Според плана Турция ще има за задача да улесни и защити транспортирането на зърното в , казаха турски официални представители.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО