НачалоСвятСрамното наследство на Борис Джонсън: "всякакви мажоретки и подмазвачи“

Срамното наследство на Борис Джонсън: „всякакви мажоретки и подмазвачи“

Братът на Борис Джонсън, син на руски олигарх и други странни фигури са членове на Камарата на лордовете по волята на отиващия си премиер. Сега той може да вкара там още десетки свои „приятелчета и всякакви подмазвачи“.

Борис Джонсън се оттегля посрамен, но въпреки това навярно ще постави свой дълбок отпечатък върху Великобритания – и това негово „наследство“ почти не може да се предотврати. Медиите съобщават, че отиващият си премиер възнамерява да инсталира в Горната камара на британския парламент важни свои политически съратници, лоялни помагачи и ключови спонсори.

Кои са тези хора?

Въпреки бурните и и още преди да усне „Даунинг Стрийт“ 10 Джонсън явно има намерение да инсталира в Камарата на лордовете необичайно висок брой нови членове. Вече от месец това е вълнуващата тема в политически Лондон: Кои хора ще спечелят от последните политически жестове на оттеглящия се премиер? Редица имена вече се появиха в те, появиха се и резултатите от едно допитване, според което 54% от британците не ис Джонсън да инсталира нови лордове.

Сред очакваните номинации е министърката на културата Надин Дорис, може би най-лоялната привърженичка на консервативния премиер. Тя стана за смях с всеотдайността, с която се хвърля на барикадата в защита на Джонсън, дори когато ситуацията е безнадеждна. Наскоро обаче се разбра, че Дорис може да запази мястото си в кабинета, ако начело на правителството застане Лиз Тръс.

В списъка пикантно се появява и името на Любов Чернухина, съпруга на бивш руски министър и една от най-щедрите спонсорки на Консервативната партия. Важен спонсор е и предприемачът Дейвид Рос, който освен това през 2019 година уреди на Джонсън и партньорката му луксозна ваканция на Карибските острови. Всички тези хора съвсем скоро могат да влязат като благородници в Горната камара на Британския парламент – при това до та си. И, разбира се, да оказват сериозно въздействие върху та във Великобритания. Редица наблюдатели остро критикуват Горната камара на парламента, като я наричат „доживотно пълномощно да влияеш върху законите и да получаваш достъп до коридорите на властта“.

И други са се възползвали, но не така масивно

Но Борис Джонсън далеч не е първият премиер, който се възползва от това право на оттеглящия се правителствен ръководител. Неговите предшественици Тереза Мей и Дейвид Камерън също не пропуснаха да инсталират свой съратници и съпартийци в Горната камара.

Редица критици смятат обаче, че Джонсън ще се възползва от тази привилегия в далеч по-масивна степен. Дарън Хюз, шеф на Дружеството за електорални реформи, казва в интервю за „Таймс“: „Досегашните му номинации за Горната камара и трескавият начин, по който се оттегли от високата си , говорят сами за себе си.“

Камарата на лордовете по многочисленост отстъпва само на Общокитайското събрание на народните представители: в нея законодателстват повече от 800 души, като вече цели 10% от тях дължат позицията си на оттеглящия се премиер.

Сред тях са братът на Борис Джонсън Джо (или „барон Джонсън от Марилбоун“) или Евгени Лебедев, син на руския олигарх Александър Лебедев, който държи вестниците „Ивнинг Стандарт“ и „Индипендънт“ и се води приятелче на премиера. Руснакът също се кичи с екзотична титла: барон на Хамптън в Лондонския Ричмънд на Темза и на Сибир в Руската федерация.

Истинско оскърбление

„Джонсъновите назначения“ в Горната камара ще бъдат окончателното оскърбление“, предупреждава списание „Ню Стейтсмън“. Според списанието, в достопочтената Камара на лордовете могат да влязат „десетки приятелчета, големи дарители, мажоретки на Брекзита и всякакви подмазвачи“.

Лобистката фирма CT Group, чийто собственик Линтън Крозби е съветник на консерваторите, дори предлага Джонсън да номинира 50 лорда с консервативна ориентация, за да може да прокара през парламента редица спорни законои. Да, на дебатите в Горната камара почти никой не обръща особено внимание, защото тя се смята за историческа отживелица, но всъщност лордовете имат огромни правомощия. Често пъти те сериозно вгорчават живота на правителството.

Със своите номинации Борис Джонсън може да промени съотношението на силите и да облекчи бъдещите консервативни премиери при прокарването на желани от тях закони. В момента по всичко изглежда, че начело на кабинета след Джонсън ще застане сегашната външна министърка Лиз Тръс, която като убеждения се позиционира в най-дясното крило на торите. В нейния дневен ред влиза, например, план за отказ от Конвенцията за правата на човека – така Великобритания щяла спокойно да въведе драконовски мерки в миграционното си законодателство. Лиз Тръс възнамерява още чрез нов закон да игнорира международноправните ангажименти, които Лондон пое по отношение на Северна Ирландия в споразумението за Брекзита.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО