Среден добив на пшеница за област Добрич между 520-540 кг от декар прогнозира проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт

Среден добив пшеница за област Добрич от порядъка на 520-540 кг/дка, прогнозира професор Иван Киряков, който е ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ), по време на пресконференция преди официалното откриване на Деня на отворените врати в института. Той каза, че това е възможно при положение, че преди жътва не вали и температурите са високи.
Професор Киряков определи тази стопанска година като тежка и изключително интересна от гледна точка на науката и на земеделските стопани. 
„Не си спомням такава година. Октомври – сух, късни сеитби, късно поникване, края на ноември – малко дъжд, почти нямаше снежна покривка, януари – 10 литра на кв. м дъжд, февруари – суша, март – температура 27 градуса и в края паднаха дъждове. Добре, че през април започна да вали. Като цяло за област Добрич имаме късно поникване, посевите не братиха (фаза на образуване на допълнителни стъбла, наречени още братя – бел. ред.) добре. В сравнение с предходните две години посевите са малко по-редки заради това, че не можаха да братят както трябва“, обясни проф. Иван Киряков.
Той допълни също, че високите температури и засушаването в ранната пролет са довели до изкласяване около 10-20 април, което е много рано. „За радост, паднаха хубави дъждове и в момента състоянието на посевите е много добро“, допълни професорът.
Той прогнозира, че стартът на жътвата ще бъде около 25-27 юни. „Температурите са още ниски, а пшениците продължават да наливат. Всичко зависи от температурите и от това по време на жътвата да няма дъждове“, каза още проф. Киряков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари