„Срещи на младото европейско кино“ празнува своето 10-о издание с безплатни прожекции на отличени заглавия

„Срещи на младото европейско кино“ празнува своето 10-о издание с безплатни прожекции на отличени на световните фестивали филми, съобщават организаторите. Кинофестивалът, посветен на детската и младежка публика, от 3 до 19 години, ще се състои между 22 до 28 юни в София. 
Специално за ключовата годишнина организаторите от сдружение „Арте урбана колектив“, освен прожекции на филм, са подготвили тематични дискусии и работилници, оригинален киноконцерт – филми и музика на живо и форум „Кино в училище”, посветен на ученици и учители. Те ще бъдат в зала „Славейков” на Френския институт, залата на Чешкия център, залата и лятното кино на „Гьоте институт“ и кино „Кабана“.
На 24 юни ще бъде показан носителят за най-добър филм на програмата Giornate degli Autori на филмовия фестивал във Венеция – „Вампир хуманист търси доброволец самоубиец”. Проследява се историята на една необичайна тийнейджърка вампир. Тя отказва да се храни, защото не иска да убива хора. 
На 26 юни е прожекцията на германския документален филм  Майдегол” – среща с Разие, момиче с мечта да бъде професионален боксьор, въпреки всички пречки, изправени пред нея заради афганистанския ѝ произход. Продукцията получи специална награда Generation 14plus на фeстивала „Берлинале“ (2024). 
Предвидена е и късометражна програма „Смелите деца” на 26 юни. Три заглавия на млади режисьори представят различни истории, които поставят граници – реални и въображаеми, пред смелите деца. Това са „Афония” е на полската режисьорка Марта Новак, „На гроба на баща ми” на Жауаине Зентар и „Тъмна стая” на Асли Байкал.
На 27 юни най-малките зрители могат да видят селекция от шест френски анимационни филми с надслов „Магични животни и чудни истории”.
В програмата са включени и три филма, които представят предизвикателствата, пред които са изправени тийнейджърите. Това са унгарският „Обяснение за всичко” на Габор Рейс с награда на фестивала във Венеция, „Вълк и куче” и френският „Най-лошите”, показан на фестивала в Кан.
На 28 юни фестивалът ще завърши с киноконцерт „В облаците”, който се осъществява в партньорство с инициативата „Синефония”. Под звуците на музиката от квинтета Станислав Арабаджиев (пиано), Кристина Хинова (цигулка), Мартин Ташев (тромпет), Димитър Карамфилов (бас) и Васил Вутев (барабани) ще бъде показана селекция от анимационни кинотворби.
/ДД

Киноконцерт // 24.06.2022 Срещи на младото европейско кино from Arte Urbana Collectif on Vimeo.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари