Сружение „Тур Клуб РеМарк“ представи резултатите от направено проучване на устойчивите практики в местата за настаняване в Троян и Тетевен

Регионално туристическо сдружение „Тур Клуб РеМарк“ представи резултатите от проучване за наличие на устойчиви практики в местата за настаняване в общините Троян и Тетевен в Туристическия информационен център в Троян.
На срещата присъстваха хотелиери и ресторантьори от общината, представители на местната власт и на граждански организации, ученици и преподаватели от професионалната паралелка „Организация на хотелиерството“ към Средно училище „Васил Левски“ – Троян.
Целта на проучването е да била да бъде установено къде в местата за настаняване се използват практики за устойчив туризъм и дали е възможно тези практики да намалят разходите на собствениците. То е одобрено и финансирано от  Консултативните съвети по туризъм на Община Троян и Община Тетевен.
На 5 юни е направено представяне на резултатите и в община Тетевен, съобщи за БТА Даря Заричинова, представител на сдружението.
Според предоставените от сдружението данни, малка част от собствениците на места за настаняване в Троян компостират био отпадъци, но 52% заявяват, че въпреки че не го практикуват в момента, ако им бъде предоставен контейнер от общината, ще се включат. Сходен отговор дават 47% от анкетираните в община Тетевен. Соларни панели за електричество, топла вода или и двете използват 39% от анкетираните в Троян и 47% в Тетевен, със системи за зареждане на електрически автомобили разполагат едва 12% от отговорилите и в двете общини. Проучването обхваща и въпроси като начините на предоставяне на хотелска козметика и вода в обектите. Интерес сред присъстващите предизвика проблемът за разделното изхвърляне на отпадъци, които могат да се рециклират и  възможностите за евентуалното влияние, което тази добра практика би имала върху намаляването на местните данъци и такси.
От Община Троян наскоро съобщиха, че се планира въвеждане на пилотни модели за изчисляване на такса „битови отпадъци“, припомня БТА.
Данита Заричинова, еколог и представител на еко сдружение „За земята“, представи информация, свързана с ползите от компостирането, разделното събиране на отпадъци и използването на възобновяеми източници пред присъстващите.
Част от хотелиерите също споделиха добри практики, свързани с ежедневната им дейност.
Поради заявен интерес от голяма част от анкетираните за използване на соларни панели в бъдеще, на срещата беше представена и презентация от специалист в тази сфера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари