Стабилизация, нормализиране на публичните финанси, ясни законодателни срокове, са сред ангажиментите на проектокабинета „Желязков“

Изпълнението на стабилизацията на фискалния модел, нормализирането на публичните финанси, и най-вече приоритетите, свързани с работата на Народното събрание  – ясна законодателна програма, срокове, които могат да обединят мнозинство по приоритети на страната, са сред основните ангажименти, заявени пред медиите от номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС Росен Желязков. 
Той подчерта силната евроатлантическа ориентираност на предлаганото от първата политическа сила правителство.
Днес Росен Желязков получи от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство и веднага му го върна изпълнен, като обяви пред държавния глава какви ще са структурата и съставът на Министерския съвет, ако бъде гласуван от Народното събрание.
Представили сме този кабинет, ще представим своите приоритети, този хоризонт на управление, в сряда, ако президентът издаде днес указа, ще влезем в НС за получаване или неполучаване на вот на доверие, обясни Желязков.
Партиите изразиха ясно и категорично своите позиции, отговори той на въпрос дали ще инициира срещи с останалите политически сили в парламента, за да търси подкрепа и да ги запознае с приоритетите на правителството, което предлага.
Това е политически процес, политически решения, знаете, че който гледа назад, ще се спъне напред, така че ние гледаме единствено и само напред, отговори той на въпрос на БТА защо е приел номинацията, при положение, че беше освободен предсрочно като председател на 49-ото Народно събрание и то от политическите сили в почти същата конфигурация. Дядо Йосиф в катедралния храм призова към единение и съгласие, каза Желязков и добави, че ако не постигнем и не положим старание за нашето политическо единение за важните за България, за хората, приоритети, ще бъдем разединени и разколни. В момента полагаме необходимото старание, подчерта кандидатът за премиер.
Ясно заявихме, че това е правителство на ярки политически фигури с високи професионални качества, заяви Желязков. Министерствата вече са обявени, това ще се гласува в парламента, отговори той на въпрос дали са склонни да предоставят постове на парламентарни групи, които подкрепят предложения кабинет.
Много ясно поемаме политическата отговорност с лицата, които вече знаете като членове на кабинета, те са водещите политици и експерти на ГЕРБ, те не са „жертвените овни“ на ГЕРБ, а хора които веднага ще влязат и ще започнат да решават проблемите – хора с експертиза, с политическа отговорност, подчерта кандидат-премиерът.
По думите на Желязков нови евентуални избори, ако кабинетът подаде оставка или не получи вот на доверие, трябва да бъдат в подходящ период, който не е зимата.
Пред България има три пътя на развитие – първият е на нормализация на политическия живот, бавно трудно, но развитие напред, очерта визията си Росен Желязков. Вторият е политическа рецесия, в която сме в момента – това е изтезание на демокрацията и реално избор след избор представлява липса на такъв, защото избирателите се отказват да участват в израза на свободната си воля. Третият път, посочи той, е политическата регресия. Толкова динамично се развиват процесите в и извън България, че ние не можем да си позволим втория и третия сценарий, убеден е Росен Желязков. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари