Станислав Памукчиев „разказва“ за човешката близост в изложбата „Двама“

„Двама“ е заглавието на изложбата, която Станислав Памукчиев представя в галерия „Арте“. Вернисажът е на 14 май, съобщават организаторите.
По думите на автора, „Двама“ е разказ за човешката близост и обвързаност, за съдбовното отредено живеене с другия. „Двама“ е биографията на душата и на нейната опаковка – тялото, в резонансите на споделеност, и в изпитанието на времето“, казва той. 
Названия като „Заедно“, „Привечер“, „Посещение“,„Следвай ме“, „Среща“, „Вечерен концерт“, обозначават сцени между реалността и фикцията, емоционално – психични състояния, откровения, в които всеки да се разпознае, да се срещне със себе си и с другия, допълва авторът. „Заедно да се познаят в своите пориви, копнежи, страсти, радости, колебания, болки, загуби, умора. Всеки да се разкрие и отрази в огледалото на ближния и да приеме неговото отражение. Всеки да се преживее още един път в повседневното и да въстане във волята за неговото преодоляване, във величавата тъга  и копнеж по смисъл по-висок от обречеността в изтичащото време“, казва Ставислав Памукчиев.
По думите му, много лични, че тези картини защитават разбирането за изкуството – не като интелектуална спекулация или естетическа самоцел, а като откровение за преживян емоционално-психичен и духовен опит. Защитава убеждението за изкуството като усилие за разширяване на личния опит до свръхличен – за разтваряне в изначално и свещено битие.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари