Старозагорски ученици събраха 435 килограма пластмасов боклук

Децата от старозагорското Пето основно училище (ОУ) „Митьо Станев“ спечелиха състезанието по събиране на пластмасови отпадъци от училищата в общината, организирано от местната администрация. Това сочат резултатите от надпреварата, публикувани на сайта на общината. Учениците са успели да съберат 435 килограма пластмасов боклук от опаковки, среброто грабнаха децата от Шесто ОУ „Св. Никола“ със събрани 151 килограма, а трети са учениците от Девето ОУ „Веселин Ханчев“ с малко повече от 117 килограма.
Конкурсът беше част от кампанията на община Стара Загора „Не цикли, а рециклирай! За по-чиста околна среда!“ се състоя през целия май. „Община Стара Загора е първата община в България, която стартира толкова мащабна екологична кампания през месец май, съобщи ресорният заместник-кмет Радостин Танев. Той допълни, че „благодарение на усърдната работа на отдел „Екология“ е спечелен проект ще бъдат раздадени хиляда компостера във всички населени места на община Стара Загора, а две училища – Средно училище „Иван Вазов“ и Девето ОУ „Веселин Ханчев“, ще преминат на изцяло разделно събиране на отпадъците“.
В надпреварата участваха общо седем училища от община Стара Загора. 
Припомняме, че по време на кампанията второкласници от Шесто ОУ „Св. Никола“ участваха в арт работилница под надслов „Къде отиват старите ни дрехи?“ Тогава децата се запознаха с възможността старите и ненужни дрехи да бъдат нарязани на лентички и от тях да бъдат направени различни торбички, диадеми, гривни и други аксесоари.
Целта на всички екоинициативи е децата и подрастващите да научат повече за разделното събиране и оползотворяването на текстила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари