Старозагорският митрополит Киприан ще служи в Тунис, родното място на св. Киприан

Рекламирай в beZpartien.bg

Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще служи днес в храм “Св. Георги” в Тунис. Това съобщават на официалния сайт на Старозагорската митрополия. Владиката е на официално посещение там по покана на митрополита на Тунис и Картаген Мелетий. След литургията архиереите ще посетят храма на св. Киприан в Картаген.
Днес, когато православната църква отбелязва паметта на свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, старозагорският архиерей чества своя имен ден.
Свети Киприян е роден в 210 г. в заможно езическо семейство в град Картаген (днес в Тунис, Северна Африка). Получил добро образование и станал адвокат. После при пътуване на изток в Антиохия се запознал с християнското учение и приел кръщение на Велика събота през 246 г. Когато се завърнал в Картаген, бил ръкоположен за дякон и свещеник в съществуващата вече християнска община в града, а в 249 г. го избрали за епископ на Картаген. Бил грижовен пастир и отличен оратор. Много езичници се присъединявали към църковната му община, ставали примерни християни. Но дошли трудни години на гонения. Епископ Киприян бил осъден на заточение, а след година бил върнат като затворник в Картаген. След назначаването на нов проконсул бил осъден на смърт и обезглавен пред множество народ в 258 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *