Стартът на инициативата „Демокрация всеки ден“ беше даден с дискусия за това какво е демокрацията днес в столицата

С дискусия за това какво е демокрацията днес в София официално бе дадено началото на инициативата „Демокрация всеки ден“ –  събитие в чест на демокрацията и 35 години от падането на Берлинската стена. Съботието е организирано от фондация „Америка за България“ и The Convo.
Тази година се навършват 35 години от падането на Берлинската страна, преди 35 години България пое по своя път на демокрацията, каза изпълнителният директор на фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова. 
Тя отбеляза ролята на Роналд Рейгън за падането на комунизма и припомни неговите думи, че свободата е крехко нещо, което не получаваме по наследство. „Всяко поколениe трябва да се бори за нея и непрекъснато да я защитава, защото идва само веднъж в живота на един народ“, допълни тя, цитирайки Рейгън. 
Изборите невинаги са гаранция срещу авторитаризма. Едно време имаше манипулации, които открадваха цели избори. Днешните начини за подмяна са по-невидими за общата публика. Има много демагози, които пленяват сърцата на хората. Както гласуваме , така ще живеем, каза политикът и дипломат Надежда Нейнски.
По думите ѝ в момента обществата са много по-фрагментирани. Сега има различни теми, които разделят обществото. Авторитаризмът има това оръжие да създава страхове в хората, каза още тя.
 Демокрацията ще е такава, каквато си я направим, изтъкна Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.
Защо живеете в България? 
Ако не се бях занимавала с външна политика сигурно нямаше да си дам сметка каква привързаност имам към България, каза Надежда Нейнски. Тя отбеляза, че е имала възможност да пътува по целия свят. Дадох си сметка , че трябва да докажем на света, че страната ни е много хубава, че българите са достойни, посочи тя.
Нейнски подчерта, че демокрацията ни е дала това да можем да направим информиран избор.
Винаги има момент, в който искам да се завърна. Харесва ми да имаш възможност да пътуваш, каза Теодор Стойчев.
Журналистката Лора Крумова отбеляза, че професията ѝ я държи на място, а България е хубаво място за живот.
Журналистиката е професия, която съвпада с развитието на демокрация, каза още тя.
Мартен Роберто – радиоводещ,  музикален продуцент и предприемач, посочи, че е искал да живее в Германия. Успях да реализирам мечтата си и да бъда това, което искам от 11 – 12- годишен. Искам да давам на хората искуство, музика, добави той.
Атлетът и инфлуенсиър Кирил Николов – Дизела посочи, че заради спорта е живял извън страната и подчерта любовта си към природата.
По време на официалния старт на инициативата „Демокрация всеки ден“ беше представена и кампанията на Института за развитие на публичната среда и The Convo – „Мистерия на българските гласове“, която е комбинация от аудио експеримент и сценична метафора. С нея се онагледява по емоционален и масово достъпен начин какво се случва с представянето и представляването на всички нас – българските избиратели в управляващите ни институции, когато не използваме гласа си. Трите видеоклипа, които предават посланието на кампанията, насърчаваща избирателната активност, могат да бъдат гледани в социалните мрежи и на платформата на Института за развитие на публичната среда „Аз гласувам“ – www.azglasuvam.net
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари