Ще бъдат премахнати плътните огради, затворили пътеки към Бялата вода във Витоша, съобщиха от район „Витоша” на Столичната община

Ще бъдат премахнати плътните огради, които са затворили пътеки към Бялата вода във Витоша, съобщиха от столичния район „Витоша” във Фейсбук.
От районната админстрация  уточняват, че са реагирали моментално на сигнали на граждани за затворени пътеки към Витоша в района на планината над бившия бар “Шишарка” към Бялата вода. От  район „Витоша” добавят, че в сигнала е посочено, че маршрутите, които от дълги години се ползват за преходи и отдих в планината имат ограждения с надпис „Частен имот”. 
Столична община, район „Витоша”, реагира моментално и провери сигналите. Проверката ни установи, че въпросните пътеки действително пресичат частен имот, който не е част от територията на природен парк „Витоша”, не е включен в горски фонд. За имота има издадена виза за проектиране през 2023 г., по времето на предишното ръководство на район „Витоша”, написаха още те.
Независимо от факта, че това е частен имот и тъй като въпросният терен пресича популярни  пътеки, ползвани от гражданите на столицата за преходи и отдих в планината, ние незабавно потърсихме и се свързахме със собствениците на имота и поискахме тяхното съдействие за временно разрешение за свободно преминаване на територията на частния имот, докато осигурим алтернативни маршрути за достъп до планината, се добавя в съобщението.
От район „Витоша” подчертаха, че е разпоредено да се премахнат плътните огради и да се осигури достъп на гражданите до съществуващите в момента пътеки, които преминават през имота, докато не се уточнят алтернативни подстъпи за всички граждани, които използват този маршрут в планината. 
Очакваме алтернативните маршрути да бъдат прокарани в най-скоро време. Подчертаваме, че това е заварено положение и ситуация, която в момента ние разрешаваме, дошълват от район „Витоша”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари