Ще дадем пари за ремонт на болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, няма да сменяме ръководството, каза министър Христо Хинков

Рекламирай в beZpartien.bg

Ние ще дадем пари за болницата, но в момента няма проблем, няма да се сменя и ръководството на болницата. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.
Пред сградата на Министерството на здравеопазването протестират представители на фондация „Даная“ с искане за оставката на ръководството на болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и на Клиниката по детска онкохематология. Протестът е по повод сигнали на родители отпреди няколко дни за липса на топла вода в Клиниката по детска онкохематология и лошите битови условия.
Въпросите за предстоящ ремонт, както и за липсата на медицински сестри са решавани с ръководството на болницата, те са въпрос на финансови решения, които зависят от финансовото министерство и от нашия бюджет и ще се решават текущо, но в момента няма проблем с топлата вода, каза още министър Хинков.
Министър Хинков покани Ани Стоянова, председател на фондация „Даная“ да участва в Обществения съвет, който беше създаден заради проекта за бъдещата детска болница в кв. „Горна баня“. По думите му вече започва събаряне на сградите, които до момента са на територията на терена, на който трябва да се построи бъдещото лечебно заведение. Стоянова каза, че Общественият съвет работи „про форма“
Винаги има нужда от ремонти, особено текущи, разговорът е дълъг – ние отидохме временно в ИСУЛ преди 30 години, защото идеята беше да сме част от бъдещата детска болница, каза за БТА началникът на Клиниката по детска онкохематология проф. Добрин Константинов. Досега са правени два големи ремонта, ясно е, че сградният фонд е стар и трябва да се поддържа, каза още той. По думите му няма проблем с топлата вода в клиниката. Това е стара сграда, конструкцията е стара и водата трябва да се източва, за да дойде топлата вода, каза още той. Проф. Константинов потвърди, че е разговарял с министър Хинков за финансиране на ремонти в клиниката, но по-същественият, по думите му, проблем е липсата на медицински сестри. Едва ли ще можем да привлечем медицински сестри, допълни проф. Константинов.
В отговор на въпрос дали трансплантациите на стволови клетки не се правят поради липса на медицински сестри проф. Константинов каза, че това е абсолютно вярно и че отдавна болницата е сигнализирала за този проблем. Много трудно и много бавно бихме могли да увеличим броя на медицинските сестри, защото това са проблеми, наследени от много време, допълни той. По думите му от десетилетия има недостиг на медицински сестри в цялата държава, а частна онкохематологична клиника за деца няма, защото работата е тежка, неблагодарна и непечеливша.
Нашите деца безотказно се приемат и лекуват, независимо какви кризи сме преживявали, добави проф. Константинов.
На 16 ноември след сигналите на родителите Министерството на здравеопазването направи проверка в клиниката.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *