Ще има безплатен превоз от Самоков до София за изложбата на художника Васил Чакъров

От Самоков до областния център София ще има безплатен превоз, който ще превози желаещите, които искат да посетят изложбата на художника Васил Чакъров, съобщиха от екипа на Исторически музей – Самоков. Тя се открива по повод 90 години от неговото рождение.
Желаещите могат да се запишат до утре (28 май) в Исторически музей – Самоков. Автобусът ще тръгне от 15:45 от квартал „Самоково“ при супермаркет „Фреш“ и от 16:00 часа от читалище-паметник „Отец Паисий – 1859“.
Както БТА писа, експозицията ще бъде официално открита на 30 май от 18:00 часа в Националната художествена галерия – Двореца. Тя ще може да бъде видяна до 8 май. 
От екипа на Галерията отбелязват, че ретроспективната изложбата на Васил Чакъров (1934 – 2018), с предоставени от неговите наследници произведения, представя художника в областта на живописта, графиката и рисунката чрез акценти върху водещи цикли в неговото творчество. Въпреки дългата си и активна биография, с редица участия в Общите художествени изложби на СБХ през 70-те и 80-те години на миналия век, неговото име не е познато на широката публика.
БТА е медиен партньор на събитието. 
Припомняме, че изложбата, посветена на 90-годишнината на художника бе открита и в Самоков.
Васил Чакъров е роден на 30 април 1934 в Багренци, Кюстендилско. По-голямата част от живота му преминава в Самоков. Рисува акварели, маслена живопис, прави графики и карикатури. Носител е на Националната награда „Захарий Зограф“ за 2008 г. (споделена с Магда Абазова). Има изложби в Софийска градска художествена галерия, в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в София, в галерия „Лоран“ и множество други галерии в София,  в Самоков, Кюстендил, Пловдив (галерия „Ромфея“), Сливен, Благоевград. Негови картини са в сбирки в Полша, Унгария, Дания и други страни в Европа.
Васил Чакъров-Чак почина през 2018 г. на 83-годишна възраст. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари