НачалоСвятЩе отмени ли Иран смъртното наказание?

Ще отмени ли Иран смъртното наказание?

Иранските власти вече издадоха две ни прии на иращи. Но недоволството срещу смъртното наказание в страната расте. Според проучване 70% са за неговата отмяна.

Досега Иран е издал две смъртни присъди срещу участници в протестите в страната, които продължават вече четвърти месец. Осъдени са двама мъже на около – Мохсен Шекари и Маджид Реза Рахнавард. Според Революционния съд Рахнавард е убил с двама представители на силите за сигурност и е ранил други четирима. Шекари пък е обвинен, че е ранил с нож член на паравоенните милиции „Басидж“ и е блокирал път.

И двамата мъже са осъдени за „война срещу бога“. Всяка заплаха за обществения ред, независимо дали е било използвано оръжие или не, може да се причисли към това престъпление. По подобен начин се наказва и престъплението „поквара на Земята“, в което се числи дори „разпространяването на лъжи“. Тези две престъпления позволяват бързо осъждане и налагане на смъртно наказание от революционните съдилища.

Недоволството срещу смъртните присъди и революционните съдилища расте

В случая с Мохсен Шекари разнасяването на нож на публично място е достатъчно, за да бъде осъден на смърт, тъй о предизвиква „страх сред населението“, казва Махмуд Реза Амири-Могадам, основател и говорител на базираната в Осло неправителствена организация „Ирански човешки права“. Той припомня един случай, който илюстрира колко произволно се вземат подобни решения. Преди няколко години, казва той, член на вътрешния кръг на религиозния лидер Хаменей стрелял с пистолет по кола след пътнотранспортно произшествие. Въпреки това съдът не повдига обвинения срещу него.

Институцията на революционните съдилища в Иран е подложена на критика, пише и „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Според вестника последните смъртни присъди са предизвикали дискусия за това защо революционните съдилища все още съществуват 43 години след революцията. Те са незаконни и трябва да бъдат премахнати, смятат юристи. Лидерът на иранското Голам Хосеин Мохсени Еджеи отхвърля подобен вариант: „Още през 1980 г. някои критикуваха съществуването на революционните съдилища, като твърдяха, че след победата на революцията няма нужда от тях. Но времето показа колко ефективни и жизненоважни са те“, казва Мохсени Еджеи, цитиран от ФАЦ.

Според документи, получени от иранска хакерска група, иранските власти досега са повдигнали обвинения на около 80 задържани за „война срещу Бога“ или „поквара на Земята“. По данни на „Амнести Интернешънъл“ към средата на декември поне 26 задържани във връзка с протестите са заплашени от екзекуция.

Критики се чуват и от близки до системата

„Файненшъл таймс“ цитира неназован вътрешен източник, запознат с работата на апарата за сигурност, който казва: „Трябва да разрешим тази криза, не трябва да се позволява на движението да се разпространява. На някои от протестиращите ще бъде показан адът, но те няма да бъдат вкарани в него (т.е. да бъдат екзекутирани). Но тези, които убиха представители на силите за сигурност, със сигурност ще бъдат екзекутирани.“ По данни на организацията „Активисти за човешките права в Иран“ досега са убити около 500 демонстранти и 60 на силите за сигурност.

Както показват предишните смъртни присъди и екзекуции обаче, не се прави разлика дали обвиняемите действително са убили служители на силите за сигурност или само са участвали в събитие или демонстрация, по време на които служителите на силите за сигурност са били ранени или са загинали. Не се взема предвид и евентуална самозащита.

Този подход вече се критикува дори в среди, близки до системата в Иран. „Подобно на международните гласове, които се застъпват за осъдените на смърт, критичните гласове в Иран също могат да увеличат политическите последствия от екзекуциите“, казва правозащитникът Амири-Могадам. Критиките от страната и чужбина могат да подхранят гнева на протестиращите за екзекуциите, което ще постигне обратния ефект, а именно сплашване на населението, което иска реална промяна. Международното внимание също така намалява опасността за хората в Иран да се застъпват за осъдените на смърт.

70 процента са против смъртното наказание

През 80-те години на миналия век хиляди демонстранти и политически опоненти бяха екзекутирани от същите сили, които управляват днес, казва Амири-Могадам. Днес обаче ситуацията е различна: „Тогава режимът се ползваше с подкрепата на значителна част от обществото. Днес това не е така. Някои от протестиращите сега дори са от среди, които традиционно са сред най-лоялните към управляващите.“

И още нещо се е променило, казва Амири-Могадам: отношението към смъртното наказание като цяло. „Когато организацията „Ирански човешки права“ започва своята работа през 2005 г., смъртното наказание не е голяма тема сред населението, особено в неполитизирани случаи. Но през 2020 г. проучване сред 20 000 души в Иран показва, че над 70% от тях подкрепят пълното премахване на смъртното наказание или използването му единствено в специфични случаи като геноцид.“

Според правозащитникът днес в Иран вероятно има най-голямото движение за премахване на смъртното наказание в Близкия из и Западна Азия. „След този режим Иран може да стане първата страна в региона, която ще отмени смъртното наказание“, изразява надежда Амири-Могадам.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО